Har du talt med dit barn om jordens undergang i dag?

De senere dages mange overskrifter om Jordens undergang i forbindelse med det storstilede Big Bang-forsøg i Schweiz er angstprovokerende for børn. Børnerådet opfordrer forældre til at tale med deres børn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Seertjek:

/* */

Børnerådet opfordrer nu voksne til at snakke med børnene om forsøget på CERN og de dommedagsprofetier, der har fyldt medierne de seneste dage. Overskrifterne kan brænde sig fast i bevidstheden på mange børn.

- Voksne bliver jo også angste, og det smitter af på børnene. Større børn har ret til både information og omsorg, og det betyder, at man som voksen skal holde sig til sandheden, når man taler med børnene om det, man læser i avisen eller ser i tv. Men man kan godt spare på detaljerne, siger Charlotte Guldberg til politiken.dk.

Værre end virkeligheden
Hun forklarer, at børn har en vældig god fantasi, og hvis ikke de får hjælp til at tackle få de voldsomme medieroverskrifter, risikerer man, at børn gør sig forestillinger, der er langt værre end virkeligheden.

- Nogle børn ser nyhedsudsendelser uden deres forældre. Det er en dårlig ide. Børn skal ikke se nyheder alene, og det er afgørende, at vi som voksne afsætter god tid til at tale med børnene om de skrækscenarier, de præsenteres for. Helt små børn under skolealderen bør slet ikke se nyhedsudsendelser - de kan simpelt hen ikke fatte det, og de har ikke brug for at vide noget om sådanne ting, siger hun og fortsætter:

Skolen har en forpligtelse
- Når medierne beretter om jordens undergang, så er det en voldsom måde at udtrykke sig på. Derfor er det meget vigtigt, at børn forsikres om, at der er voksne mennesker, der passer på dem og på vores verden. I den konkrete situation kan man for eksempel sige, at 'der er nogle voksne, der tror, at det vil ske, men der er endnu flere voksne, der mener, at det ikke vil ske. Og jeg passer på dig, siger Charlotte Guldberg til politiken.dk.

Også skoleledere og lærere har en forpligtelse til at tale med børnene om det, de hører og ser.

- Børnene skal vide, at lærerne passer på eleverne, så længe de er i skole. Børn har brug, at der er ansvarlige voksne omkring dem, som kan hjælpe med at håndtere de voldsomme medieoverskrifter, siger Charlotte Guldberg.


Nyhedsoverblik