Gymnasieelever protesterer mod finanslovsudspil

Gymnasieleverne i vores region har i dag valgt at nedlægge undervisningen og demonstrerer mod regeringens finanslovsudspil.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I dag står klasselokalerne tomme i mange af regionens gymnasier.

Eleverne har nemlig valgt at blokere døren til undervisningen, så lærerne ikke kan komme ind. Og i eftermiddag tager de i busser mod København til en fælles demonstration på Rådhuspladsen i København.

- Det gør vi på grund af regeringens spareplaner, fortæller Mads Kistrup, som er tredjeårs på HTX i Nakskov.

Eleverne frygter regeringens finanslovsudspil

Mads Kistrup og hans medstuderende er på barrikaderne på grund af regeringens finanslovsudspil, hvor regeringen vil spare 10,2 milliarder på uddannelsesområdet over fem år.

Det betyder, at de enkelte gymnasier kan blive nødt til at fyre lærere eller nedsætte forberedelsestiden. Derudover vil regeringen i deres udspil spare 20 procent på SU’en for både de udeboende og de hjemmeboende studerende. Til gengæld vil regeringen i udspillet hæve de studerendes fribeløb.

Det bekymrer de studerende.

- Jeg er tredjeårs, så besparelserne kommer ikke til at ramme mig, men jeg vil da ønske for de kommende generationer, at de får samme ressourcer som os, fortæller gymnasieelev Mads Kistrup.

Frygter for videregående uddannelse

 Derudover er han bange for, hvordan forringelserne i SU’en vil påvirke de unges valg af videregående studier.

- Jeg vil gerne tage en kandidat, men enten skal jeg arbejde usandsynligt meget og ikke have den tid på studiet, som det kræver. Ellers skal jeg gældsætte mig, og det synes jeg virker skræmmende som 18-årig, fortæller Mads Kistrup.

Mads Kistrup frygter, at besparelserne kan få den konsekvens, at færre unge vælger en videregående uddannelse. 

Det er ikke kun gymnasieeleverne i vores region, der er på barrikaderne i dag. I eftermiddag vil gymnasieelever i hele landet mødes til demonstration i København, Aarhus, Odense og Aalborg.