Gylle-oprør i Allindemagle

Borgerne i Allindemagle er i oprør. En lokal svineproducent har planer om en omlægning, der vil medføre dobbelt så meget gylle som i dag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dannebrog er gemt af vejen, og istedet er det gule flag, der vejrer i Allindemagle. Beboerne protesterer imod den lokale svineavler. Han vil nemlig udvide sin besætning, så produktionen i fremtiden producerer dobbelt så meget gylle som i dag.

 - Vi kan ikke acceptere, at vi skal leve med en besætning, der har så stort et ammoniakudslip. Et udslip som man ikke vil gøre noget særligt for at undgå, siger Mona Blenstrup, der er nabo til svineproduktionen.

Svineproducenten er ked af at kommunikere med sine naboer gennem pressen, men han erkender, at en eventuel udvidelse vil medføre mere lugt. Men han forstår ikke naboernes modstand mod projektet.

- Den nye svineproduktion skal godkendes efter de nye skærpede miljøkrav. Det betyder, at luften formentlig vil blive renere, end den er i dag, siger svineproducent Kim Kjær Knudsen.

Men beboerne i Allinemagle har ikke tillid til, at kommunen er kompetent til at bedømme ansøgningen.

- Kommunen er for lille i forhold til den tidligere administration i amtet. Den har ikke de ressorcer og de kompetente folk, der kan bedømme, hvilke konsekvenser en udvidelse af svineproduktionen, vil have for miljøet, siger Mona Blenstrup.

Ifølge Mona Blenstrup vil flere af borgerne i Allindemagle flytte væk, hvis svineproduktionen bliver større.