Guldborgsund søger lægdommere

Når retten sættes, er det som oftes uden unge og nydanske lægdommere. Det skal Guldborgsund Kommunes nye kampagne lave om på.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Guldborgsund Kommune skyder i dag en ny kampagne i gang. Kampagnen skal få flere unge og nydanske ind i retterne som lægdommere.

 En ny bekendtgørelse fra justitsministeren gør det muligt at rekruttere lægdommere fra den brede befolkning.
Man behøver derfor ikke længere at være medlem af et parti for at blive ikke-juridisk dommer. Det skriver Lolland-Falsters Folketidne

Det har man taget til sig i Guldborgsund Kommune, hvor man aktivt vil forsøge at finde nye ansigter, der har lyst til at sidde med, når der skal afsiges domme på Lolland-Falster. Kampagnen bærer præg af, at målet er at få en bredere sammensat lægdommer-gruppe.

Derfor er der lavet plakater med tolv portrætter af mænd og kvinder med alt fra blondt strithår og sorte krøller og fra hip-hop-hue til fiskerhat med tørklæde. Plakaterne skal afspejle den mangfoldighed, man søger, og vil blandt andet blive sat op i Studenterhuset, Aktivitetshuset Lindholm, i indvandrerklubber og på udannelsessteder.

På den måde vil kommunen sikre, at de mennesker, der optages på grundlisten, udgør et bredt udsnit af befolkningen. Det er fra denne liste, at retten ved lodtrækning udtager lægdommere.
Jens Petersen (R), der er formand for Guldborgsund Grundlisteudvalg, erkender, at rekrutteringen tidligere har været skæv.

- Vi skal finde 211 personer, der som gruppe svarer til befolkningens sammensætning, siger Jens Petersen

- Vi må erkende, at det ikke har været sådan tidligere. Men med denne kampagne gør vi vores bedste for at finde blandt andet nogle unge og nydanske, der har lyst til at være lægdommere, fortæller Jens Petersen.

De politiske partier kan fortsat indstille personer til grundlisten.
- Men vi har sagt til de politiske partier, at det ikke nytter noget, at de kun kommer med folk over 70 år, siger Jens Petersen.

Fristen for at søge om at blive optaget på grundlisten er den 15. april.

Herefter mødes Grundlisteudvalget den 18. og laver den endelige liste med de 211 navne.