Grusgrav i baghaven

En stor støjende og støvende grusgrav få meter fra dit hjem. Nej tak, siger beboerne ved Næs. Men på tirsdag bliver det afgjort, om det bliver virkelighed for dem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I fem år har beboerne ved Næs nær Vordingborg kæmpet for at få først amt og nu kommunen til at droppe planerne om en privat anlagt grusgrav få meter fra deres hjem.

- Det har slidt rigtig meget. Selv om vi er vandt til at arbejde hårdt og intensivt på jobbet, er det noget helt andet, når er personligt. Det er så opslidende, fortæller en tydelig berørt Elizabeth Thomsen.

På tirsdag skal Vordingborgs miljøudvalg tage stilling til om den godkendelse af grusgraven, der ligger i regionplanen, skal føres over i kommuneplantillægget.

- Selvfølgelig gør det indtryk, at beboerne er så berørte af det. De har sat sig så meget ind i det, at de ved ligeså meget om sagen som forvaltningen gør, siger miljøudvalgsformanden i Vordingborg Erling B. Nielsen (SF).

Gruset skal graves ud af åsen, som ligger højere end Elizabeth Thomsens hus, og det betyder store støvgener.

For Karen Schou-Pedersen som har sommerhus lidt væk, er det støjgenerne, der bekymrer.

- Vi er mange, der har sommerhus herude, og det har vi for at få fred og ro. Og en stor grusgrav giver jo ikke ligefrem stilhed i området, siger Karen Schou-Pedersen.

Beboergruppen med 30 aktive og 150 faste indbetalere mener ikke, at den VVM-undersøgelse, hvor virkningerne på miljøet vurderes, er tilstrækkelig gennemarbejdet til, at politikerne kan træffe en beslutning.
Susanne Lundby er bekymret for grundvandet, og som geofysiker og ved hun meget om jordbundsforhold.

- De har set på to boringer, som ligger uden for det område, der skal laves grusgrav i, og så siger man, at så er det sikkert også sådan i selve området. Og det er det ikke, fastslår Susanne Lundby, som også bor lige op til den planlagte grusgrav.

Det er en privat ansøger, som ønsker at anlægge grusgraven. Og derfor mener beboerne ikke, der er nogen vinding for kommunen.