Grevens fejde om Gisselfeld fortsætter

Magtfordrejning er kernen i en nyt kapitel i striden om Gisselfeld Gods. Den afsatte greve mener at have fundet fældende beviser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På en forårsdag i 2007 dukker en mystisk pakke pludselig op foran Gisselfeld Gods. Uden afsender. Grev Erik Danneskiold-Samsøe åbner kassen. Her finder han en bunke dokumenter, der er så spækkede med vigtige oplysninger, at han og advokat Christian Harlang nu starter en ny og spektakulær sag helt fra bunden om ejerforholdet til Gisselfeld.

Greven blev i 1996 afsat som overdirektør under beskyldninger om at være i gang med at køre godset i sænk. En ny overdirektør blev midlertidigt indsat, og det er denne handling, der er stridens kerne.

De sagsøgte, som både tæller Civilretsdirektoratet, i dag Familiestyrelsen, og en række repræsentanter for "fjenden" - den rivaliserende familie Lassen - modtager stævningen tirsdag morgen.

- Sammen med mine tre søskende har jeg nu samlet så stærke beviser, at vi kan dokumentere, at den rivaliserende Lassenfamilie igennem årtier har etableret sig med statens fondsmyndighed, Justitsministeriet, som fast medspiller mod vores familie, lyder det fra grev Erik Danneskiold-Samsøe til Ritzau.

Advokat Christian Harlang mener, at der nu endelig er fundet dokumentation for "sandheden" - nemlig at familien Lassens ambition hele tiden har været at fjerne Erik Dannieskiold-Samsøe fra stillingen som overdirektør. Og at Justitsministeriet har været dybt involveret i de ulovlige handlinger.

Familien Lassen og Danneskiold-Samsøe er to grene af samme familie.

- Formålet er at få min klients familie tilbage til magten. Vi angriber det, at fondsmyndighederne blandt andet har godkendt, at Elisabeth Lassens søn, Christian Lassen, er blevet anerkendt af fondsmyndighederne som midlertidig overdirektør, siger han til Ritzau.

I forvejen venter greven på Højesterets afgørelse i den årelange strid om ejerforholdet til Danmarks femtestørste gods ved Haslev nord for Næstved.

Sagen skal for Højesteret den 11. og 12. september i år. Den gamle sag omhandler samme sagskompleks, men kun en mindre del. Det nye sagsanlæg indeholder alle sagens farverige aspekter, og Christian Harlang satser på at kunne starte fra landsretsniveau og gå uden om byretten på grund af dens principielle karakter.

- Aspektet om magtfordrejning er slet ikke med i Højesteretssagen. For dengang var min klient ikke i besiddelse af de her dokumenter, siger Christian Harlang.

I dokumenterne fra den anonyme pakke optræder prominente navne som de tidligere justitsministre Erik-Ninn Hansen, Hans Engell og Knud Thestrup samt direktører for Civilretsdirektoratet Dorrit Sylvest Nielsen og William Rentzmann. Disses tilknytning til og rolle i magtspillet omkring Gisselfeld vil Christian Harlang forsøge at kaste lys over under retssagen. 

Advokaten afviser at spekulere i, hvem den/de anonyme afsendere af dokumenterne kan være.

 

/ritzau/


Nyhedsoverblik