¨

Gravsten på nettet

Foto: TV ØST

Rundt om på kirkegårdene står gravminder, der er bevaringsværdige langt ud i fremtiden. Nu er de samlet i en registrering på internettet

Nogle gravsten står som minde for de nærmeste efterladte - og andre er sat til en evig eftertid.

Men det er ikke alle gravminder, der kan få lov til at blive stående i lang tid efter at gravstederne er nedlagte.

Nogle få gravminder er dog så vigtige, kunstnerisk eller kulturhistorisk, at de skal have lov at blive stående og disse fredede gravminder er nu samlet i en registrering. På Lolland-Falster er de ligefrem lagt på intenettet

Loven om udpegningen og bevaringen af udvalgte gravminder blev gennemført i 1986 og her fremgår det at  gravminderegistreringen især skal omfatte gravminder, der var mere end 100 år gamle i 1986 - men den omfatter også sten med særlige inskriptioner  eller gravminder med særprægede, lokale navne. Endvidere blev der peget på, at der skulle sikres et udvalg af almindeligt forekommende, tidstypiske sten.

Det er forskelligt hvor langt man er med registreringen rundt om i Danmark. Men på Lolland-Falster er man altså stort set færdig.

02:07 Luk video

Du kan finde siden med de registrerede gravminder fra Lolland og Falster her:

gravminderegistrering.dk

Du kan finde en lang række andre, registrerede danske kirkegårde på www.dk-gravsten.dk

Endeligt er www.findengrav.dk et gratis online opslagsværk for genealogi interesserede, hvor man kan søge efter sine aners gravsteder og se billeder af deres gravsten.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App