Glemmer kondomet i kampens hede: Andelen af klamydiasmittede er rekordhøj

Forekomsten af klamydia blandt unge i Region Sjælland er stigende. En undersøgelse viser ellers, at de unge gerne vil bruge kondom.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når de våde varer flyder frit på en bytur, og et flirtende blik rettet mod en sød pige eller fyr fører til en fælles tur hjem i seng, kan det være svært at huske beskyttelsen.

I hvert fald er forekomsten af sexsygdommen klamydia stigende blandt de unge i Region Sjælland, viser en undersøgelse, som Sundhedsstyrelsen har lavet.

I 2016 fik i alt 3.262 unge konstateret klamydia. Det betyder altså, at for hver 1.000 unge i regionen, har 24 af dem haft klamydia sidste år.

quote Enten får de ikke kondomet med sig, når de går i byen, eller også får de det alligevel ikke på, når det kommer til stykket

Ingeborg Mark Jacobsen, fuldmægtig Sundshedsstyrelsen

- Meget kan tyde på, at den viden om sikker sex, som de 15-årige har, måske ikke bliver siddende, når de flytter hjemmefra. Undersøgelsen peger i hvert fald på, at de 15-17-årige er mere bevidste om brugen af kondom end de ældre grupper, siger fuldmægtig Ingeborg Mark Jacobsen fra Sundhedsstyrelsen.

Vil gerne - gør det ikke

Den eneste måde at forebygge klamydia på er at bruge et kondom. Og faktisk vil de fleste unge gerne bruge gummi, når de er sammen med en ny partner. Alligevel brugte godt halvdelen af de adspurgte unge ikke kondom, sidst de havde sex med en ny person.

- Udfordringen er, at mange i virkeligheden gerne vil bruge kondom, når de har sex med en partner. Men enten får de ikke kondomet med sig, når de går i byen, eller også får de det alligevel ikke på, når det kommer til stykket, siger Ingeborg Mark Jacobsen.

Det er også en udbredt tanke blandt de unge, at lysten ryger, hvis forslaget om kondom bliver smidt på bordet.

quote Det er mere udbredt for mænd ikke at opleve symptomer

Ingeborg Mark Jacobsen, fuldmægtig Sundshedsstyrelsen

- Men faktisk siger 63 % af de adspurgte unge mænd, at de altid eller for de meste ville bruge kondom med en ny partner, hvis det udelukkende var op til dem selv, siger Ingeborg Mark Jacobsen.

Smittet uden at vide det

Undersøgelsen fra Sundhedsstyrelsen er en del af kampagnen ”Kun med kondom” lavet sammen med  blandt andet landets kommuner og Sex og Samfund. Den løber fra 8. til 29. september, og som en del af den bliver der blandt andet delt gratis kondomer ud i gadebilledet.

For det er faktisk nødvendigt at fortælle om sexsygdommen. Det er den mest udbredte af slagsen i Danmark, og mange er smittet uden at vide det.

- Cirka halvdelen af alle smittede oplever ikke symptomer og ved derfor ikke, at de er smittede. Det er mere udbredt for mænd ikke at opleve symptomer. Derfor er det er bare med at komme afsted til lægen, hvis man har haft ubeskyttet sex, siger Ingeborg Mark Jacobsen. 

Hvis man alligevel får symptomer, så er de typisk udflåd og svie, når man tisser. Sygdommen kan behandles let med antibiotika, men hvis man ikke får klamydiaen behandlet, kan det føre til ufrivillig barnløshed, graviditet udenfor livmoderen og kroniske smerter i livmoderen.

Klamydia i kommunerne

Antallet af 15-29-årige i kommunen med klamydia pr. 1.000 unge i 2016. Tallet i parentes er fra 2015.
  • Faxe: 22,4 (25,6)
  • Guldborgsund: 27,5 (22,4)
  • Holbæk: 24,0 (23,8)
  • Kalundborg: 17,8 (22.5)
  • Lolland: 23,9 (26,4)
  • Næstved: 25,5 (26,0)
  • Odsherred: 19,4 (23,2)
  • Ringsted: 23,0 (19,7)
  • Slagelse: 27,0 (26,6)
  • Sorø: 23,7 (21,5)
  • Stevns: 22,1 (18,9)
  • Vordingborg 27,1 (20,0)

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Nyhedsoverblik