Gitte mistede sit job efter arbejdsskade - politikere vil sikre bedre beskyttelse mod fyringer

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti kræver nu en handlingsplan for, hvordan arbejdsskadede bedst kan beskyttes mod afskedigelser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sygeplejerske Gitte Jensen var indtil for kort tid siden ansat på akutafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus. En afdeling, hvor der ofte er pres på og overbelægning. Det var der også en aften i maj, hvor en af patienterne var urolig og aggressiv, og der ikke var overskud til at skærme den utrygge patient med demens. 

quote Det er helt tydeligt, at sygeplejerskernes arbejdsforhold er alt for dårlige nu

Eva Flyvholm (EL), MF

Da patienten gik ind på en anden patients stue, forsøgte Gitte Jensen forgæves at få hende til at gå tilbage til sin egen.

- Hun får fat i min højre hånd og vrider udad, mens hun slår med den anden hånd ned på mit håndled, så det får et enormt hårdt vrid, fortæller Gitte Jensen.

Efter episoden blev Gitte Jensen sygemeldt, og hun har været igennem et længere udredningsforløb, fordi hun blev ved med at have smerter i hånden og ikke kunne løfte og gribe med den. Fraværet betød, at hun i september blev afskediget.

VIDEO: Gitte Jensen forsøgte at skaffe en vagt til en dement patient, der spredte utryghed på afdelingen. Patienten vred hendes hånd om, så hun fik en arbejdsskade. Nu er hun fyret på grund af fravær.

Sager som Gitte Jensens får nu flere politikere til at ville kigge nærmere på reglerne. For sagen gør indtryk.

quote De kan faktisk løbe fra ansvaret ved at afskedige medarbejderne

Ulla Birk Johansen, næstformand, Dansk Sygeplejeråd, Kreds Sjælland.

- Det er helt tydeligt, at sygeplejerskernes arbejdsforhold er alt for dårlige nu. Og her har vi med en sygeplejerske at gøre, der får en skade, fordi hun har for travlt på arbejde, og det ser vi desværre rigtig tit, siger Eva Flyvholm (EL), der er medlem af Folketinget og valgt i Sjællands Storkreds.

 - Det er helt urimeligt, at man så risikerer at stå tilbage med en fyreseddel, så ja, det er noget, der skal gøres noget ved, og det er også en sag, som vi vil tage op med sundhedsministeren. 

Det er utrolig trist

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt er heller ikke tilfreds.

- Jeg synes, at det er utrolig trist. Først dét, at man kommer ud for en arbejdsskade, fordi der mangler personale, og så at man så ikke bliver tilbudt et andet slags job i mellemtiden eller bliver forelagt nogle forskellige muligheder for, hvordan man kommer videre.

- Vi ved jo godt, at genoptræning kan tage noget tid, men at man så bare får en fyreseddel. Jeg synes jo, vi mangler hænder, så det er helt forkert, siger hun.

- Det er helt galt, at en sygeplejerske, der er blevet skadet på sit arbejde fordi der har været for travlt og for dårlige arbejdsforhold, så efterfølgende bliver strittet ud, siger Eva Flyvholm (EL), der er MF´er og valgt i Sjællands Storkreds.
- Det er helt galt, at en sygeplejerske, der er blevet skadet på sit arbejde fordi der har været for travlt og for dårlige arbejdsforhold, så efterfølgende bliver strittet ud, siger Eva Flyvholm (EL), der er MF´er og valgt i Sjællands Storkreds. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Dansk Sygeplejeråd mener, at travlheden på sygehusene kan betyde flere arbejdsskader som Gitte Jensens, og derfor vil de nu rejse sagen politisk.

- Når man udsætter sine medarbejdere for arbejdsskader og derefter kasserer dem, så er der et kæmpe problem i forhold til lovgivningen, som slet ikke hænger arbejdsgiverne op på det ansvar, de har. De kan faktisk løbe fra ansvaret ved at afskedige medarbejderne. Det er slet ikke i orden, og det bliver man nødt til at ændre, siger Ulla Birk Johansen, der er næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Sjælland.

Læs også
Sygeplejerske overfaldet af patient og fik arbejdsskade - nu er hun fyret
Læs også
Sygeplejerske overfaldet af patient og fik arbejdsskade - nu er hun fyret

Skal sikres i overenskomsten

Lennart Damsbo-Andersen, der er arbejdsmiljøordfører i Socialdemokratiet mener, at Dansk Sygeplejeråd selv kan arbejde for at sikre sine medlemmer med en arbejdsskade bedre via overenskomsten:

- Vi har heldigvis i Danmark en model, hvor arbejdstager og arbejdsgiver aftaler med hinanden, hvordan man afskediger og ansætter. Det tænker jeg, at man får ind i overenskomsten, hvordan man tager fat i de her situationer, siger han og fortsætter:

- Det nemme ville være at lave en lovgivning, men så ville der stå nogle andre og sige hov hov, det passer ikke lige til os indenfor vores område. Så det er rigtig godt, at man indenfor hvert enkelt område aftaler, hvordan forholdene skal være, der er stor forskel på, hvordan de forskellige behov er, siger han.

Lennart Damsbo-Andersen, der er arbejdsmiljøordfører i Socialdemokratiet, mener, at man via overenskomsterne indenfor de enkelte områder kan aftale, hvordan man sikrer arbejdsskadede bedre.
Lennart Damsbo-Andersen, der er arbejdsmiljøordfører i Socialdemokratiet, mener, at man via overenskomsterne indenfor de enkelte områder kan aftale, hvordan man sikrer arbejdsskadede bedre. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Der er lovgivningsarbejde i gang på arbejdsskadeområdet, som handler om, hvordan man kan sikre, at sagsbehandlingen ikke er så langsommelig, som den er i dag, og at man hurtigere får lagt en plan for, hvordan man bliver fastholdt i sit arbejde.

- Det er en helt relevant problemstilling, og det gør indtryk, hver gang der er en medarbejder, der bliver fyret på grund af, at de har fået en arbejdsskade. Der er vi i gang med at se på, hvordan man kan blive fastholdt i sit arbejde og så vidt muligt komme tilbage til det samme. Vi vil have sagerne behandlet hurtigere og have fokus på at blive, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Foreslår pulje til kompensation

Men Enhedslisten mener ikke, at det er nok. De vil nu stille spørgsmål og finde løsninger, som eksempelvis kunne være at afsætte en pulje med økonomisk kompensation til arbejdsgiverne:

- Det helt afgørende er i virkeligheden at trække en streg i sandet også politisk og sige, at når man byder sygeplejerskerne så elendige arbejdsvilkår, skal man eddermaneme ikke gå ud og fyre dem bagefter, når de kommer til skade på deres arbejde. Der skal nogle rammer på plads, der gør, at regionerne ikke bare stritter sygeplejerskerne ud. Det kan være, at de skal have noget central økonomisk støtte til at beholde folk noget længere tid, siger Eva Flyvholm.

Liselott Blixt, der er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, efterlyser en strategi for, hvordan man sikrer arbejdsskadede bedre.
Liselott Blixt, der er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, efterlyser en strategi for, hvordan man sikrer arbejdsskadede bedre. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Også Dansk Folkeparti vil stille spørgsmål og efterlyser en strategi

- Jamen, jeg vil både spørge sundhedsministeren og beskæftigelsesministeren, om der er noget, man vil gøre og lægge en plan på det her område, så man ligesom har en strategi for, hvordan vi sikrer, at der er bemanding nok, så vi ikke kommer ud for de her ulykker, og samtidig hvordan man sikrer at beholde personalet, fordi vi har brug for alle, hver og én, siger Liselott Blixt.

Kunne ikke sige noget konkret

Gitte Jensen blev i oktober opereret i hånden og er nu i gang med at genoptræne. Hun blev opfordret til at søge jobbet på Akutafdelingen, og det var hendes drømmejob. 

20211128181823456_1000
Læs også
Nye arbejdsnedlæggelser kan ramme sygehuse mandag morgen
20211128181823456_1000
Læs også
Nye arbejdsnedlæggelser kan ramme sygehuse mandag morgen

At hun skulle ende med en fyreseddel var ikke planen.

- Det virkede som om, at de havde besluttet sig på forhånd. Jeg blev rigtig ked af at blive smidt på gaden på den måde. Jeg tror, at ledelsen var trætte af at vente, og mine tilbagemeldinger var meget diffuse, fordi man ikke rigtigt kunne se noget på mit håndled til de forskellige undersøgelser, jeg gik til. Jeg kunne ikke sige noget konkret, selvom det var dét, jeg allerhelst ville, siger hun.


Nyhedsoverblik