Gift i plantage

I et beboelseskvarter i en tidligere frugtplantage på Lolland er der fundet store mængder bly og arsen i jorden. Andre tidligere frugtplantager kan også være forurenet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er smukt i kvarteret Guldborghave i Guldborg på Lolland, men under overfladen gemmer sig en grim overraskelse.

Jorden er nemlig så forurenet af arsen og bly, at beboerne bliver rådet til ikke at komme i kontakt med jorden.

Forureningen skyldes formeentlig brugen af blyarsenat, som blev brugt ved plantagedrift indtil for 30 år siden. I Natur- og Miljøafdelingen i Region Sjælland kommer forureningen som en overraskelse.

- Vi var klar over, at de gamle plantager kan have forurenet, men troede kun, det var grundvandet der var i fare. Det der overrasker os her er, at det er jorden i overfladen, der er forurenet til fare for beboerne, siger Rolf Hoelgaard, funktionschef i Region Sjællands natur- og miljøafdeling.

Faktisk kender Region Sjælland ikke til fortilfælde af den her type forurening. Derfor har Regionen søgt og fået penge af Miljøstyrelsen til at udvide undersøgelserne til andre tidligere frugtplantager.

Rolf Hoelgaard understreger, at det er for tidligt, at sige noget om tilstanden andre steder, men at der er en del tidligere frugtplantager, der nu er beboelseskvarterer, så problemet kan vise sig at være stort. 

 

 

 

I jorden er der store mængder afJorden er fuld af Store mængder af arsen og bly