Gavebytteræs ramler sammen med udsalg

Januarudsalget holder flyttedag og begynder mange steder allerede torsdag og fredag. Forbrugerne kan bytte dyre julegaver til billige udsalgsvarer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Knap er julepapiret hevet af pakkerne og krøllet sammen, før både mindre og større butikker lokker med udsalg. Det traditionelle januarudsalg er mange steder afløst af et sent decemberudsalg. En gevinst for forbrugerne, som kan bytte til dyrere gaver, siger Forbrugerrådet.

- Det kan klart være en fordel. Hvis man har sikret sig, at gaven kan byttes, kan man jo på den måde få mere for pengene, siger afdelingschef i Forbrugerrådet Mette Boye.

I Kalundborg gør man sig klar til store byttedag den 27. december, og også her begynder butikkerne udsalget tidligere.

-  Før i tiden måtte man begynde udsalget i februar, men nu flyder det mere. Butikkerne har ikke en fælles startdato for udsalget, men der er mange af tøjbutikkerne, som begynder deres udsalg allerede i dag. Og mange af de butikker der først begynder juleudsalget i januar tyvstarter lidt, og begynder et før-udsalg mellem jul og nytår med nedsatte priser, selvom de ikke har udsalgsskiltene i vinduerne, siger formanden for Kalundborg Handelsstandsforening, Ditte Schwartzbach.

Ilva, Magasin, Illums Bolighus og Fona er blandt de butikker, som begynder udsalg torsdag og fredag. Ifølge Forbrugerrådet vil tendensen sandsynligvis smitte af på de mindre butikker, så januarudsalget efterhånden flere steder afløses af et decemberudsalg.

Hvis gaven er købt i en forretning, som endnu ikke holder udslag, men giver pengene retur, kan der også være en besparelse at hente.

- Så kan man gå hen i en forretning, der er begyndt med udsalg og der få varen 20-30 procent billigere, siger hun.

Men det tidlige udsalg kan også give ærgrelser, for der er i Danmark ikke noget lovkrav om en generel fortrydelsesret. Det er op til butikkerne selv, om de vil give kunderne mulighed for at bytte eller få pengene retur.

Afstemning: Skal du ud og bytte gaver i dag?

/ ritzau /