Gamle varer i køledisken

Under en razzia i butikker på Sjælland torsdag fandt fødevarekontrollen masser af gamle varer. Aktionen fortsætter i dag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Pålæg og pålægssalater med kraftigt overskredne salgsdatoer. Gamle køle- og frostvarer. Og brød, som havde set bedre dage.

200 købmandsbutikker, supermarkeder, kiosker og tankstationer i Østdanmark fik i går ekstraordinært besøg af fødevarekontrollen. I ti procent af butikkerne gav stikprøvekontrollerne bid, skriver Politikens forbrugersite Tjek.

- Fem butikker var så slemme, at vi overvejer bøder, mens resten slipper med en indskærpelse af, at det skal bringes i orden«, siger kontrolchef i Fødevareregion Sjælland, Bjørn Wirlander til Tjek.

Inden aktionen slutter torsdag eftermiddag, forventer kontrolchefen, at cirka 300 butikker på Sjælland og Bornholm er kontrolleret.

Når kontrollen fandt gamle varer i en butik, var der som regel fund i mange varegrupper.

- Vi fandt både køle-, frost- og tørvarer, der var for gamle. Men hvor slemt det er, afhænger af, hvor meget datoen er overskredet, og om det er varer, der er beregnet til at spise her og nu, siger Bjørn Wirlander.

Han skelner mellem butikker, hvor der er sjusket lidt og de værste syndere, hvor der generelt ikke var ordnede forhold.

- Det er butikker, hvor der ikke er styr på rengøring, temperaturerne i kølemontrerne og datoen på de varer, man finder på hylderne.

Ifølge Bjørn Wirlander er der ikke noget mønster i, hvilke typer butikker, der har mindst styr på sagerne.

- Det er både små enkeltbutikker og supermarkeder fra store kæder, der har gamle varer på hylderne.