Gamle olietønder tæt på vandværk

En gammel losseplads i Svebølle ligger mindre end 50 meter fra det lokale vandværks boringer. Nu dukker der gamle olietønder op fyldt med en klistret oliemasse, på lossepladsen. Det bekymrer en nabo.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Afgravning til en ny vandledning har afløret, at der ligger et ukendt antal fyrre år gamle olietønder på en gammel losseplads i Svinninge. Tønderne indeholder formentlig beg. Et gammelt olieprodukt, der meget vel kan være fyldt med giftstoffer.
 
-Jeg frygter for at grundvandet kan være forurenet, siger en nabo til den gamle losseplads, Kim Lyberg, Svebølle til TV2 ØST.
 
Det lokale vandværk har i 30 år foretaget kontrolmålinger. Og der har, indtil videre, ikke været problemer med kvaliteten af vandet.
 
-Under den gamle losseplads ligger der et cirka 25 meter lerlag. Det sikrer, at eventuel forurening ikke siver ned i grundvandet, siger miljøsagsbehandler Troels Sommer.
 
Kalundborg kommune ved ikke, hvad der gemmer sig i den gamle losseplads. I 2001 blev lossepladsen registreret som et område med en formodet forurening.
 
Nu afspærres området, og der iværksættes afværgeforanstaltninger. Det betyder, at de gamle olietønder graves op. Jorden fjernes, analyseres og køres til et affaldsanlæg, der kan håndtere forurenet jord.
 
Det er uvist, hvornår resultaterne af analyserne af forureningen foreligger.