¨

Fyringer på vej: Sygehusdirektør frygter serviceforringelser

Knap 600 stillinger på Region Sjællands sygehuse skal nedlægges i besparelsesplan. Flere af dem er på Nykøbing Falster Sygehus. Foto: Lars Andersen - TV ØST

Sygehusdirektøren på Nykøbing Falster Sygehus kan ikke afvise, at de kommende besparelser vil medføre ringere service til patienterne.

Mandag meldte Region Sjælland ud, at man som led i en spareplan på 184 millioner kroner vil svinge sparekniven over hundredvis af ansatte på regionens sygehusene.

Det kommer blandt andet til at gå ud over Nykøbing Falster Sygehus, som skal fyre medarbejdere svarende til 31 årsværk samt nedlægge 28 ubesatte stillinger.

Sådanne reduktioner kan ikke undgå at gå ud over den service, som patienterne vil opleve

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland

Derfor er sygehusledelsen gået i gang med at kigge på, hvordan besparelserne skal foretages på stedet.

- Vi er i de forskellige afdelinger ved at drøfte, hvordan de her besparelser skal udmønte sig hos os. Der er mange forskellige typer af håndtag, vi skal skrue på, men det er klart, at vi nok ikke kan komme udenom afskedigelser og ikke at genbesætte nogle stillinger, siger Ricco Dyhr, der er sygehusdirektør på Nykøbing Falster Sygehus.

Vil medføre serviceforringelser

Ricco Dyhr ser ikke positivt på de kommende besparelserne, men hæfter sig også ved, at det er uundgåeligt i sygehusvæsenet og at det kræver tilpasning.

- Jeg har aldrig været positivt stemt over for besparelser, men vi må også konstatere, at det er et grundvilkår, at der er besparelser, når man arbejder i sundhedsvæsenet. Det har vi set i mange år, og det ser vi så også nu i 2019-budgettet, siger Ricco Dyhr og tilføjer:

- Det gør det ikke nemt, og vi synes også, at mulighederne er ved at være udtømte i forhold til at blive ved med at finde besparelser. Når det er sagt, så skal vi ind og finde løsningerne for, at vi når i mål med vores budget for 2019.

Vil det medføre serviceforringelser for patienterne?

- Vi kan ikke afvise, at det kommer til at ske. Vi vil selvfølgelig prøve at undgå det, så meget som vi kan. Vi er i gang med at finde de løsninger, vi kan implementere for at nå i mål med budgettet, og så må vi tage bestik af, hvad det betyder for den service, vi tilbyder patienterne, siger sygehusdirektøren til TV ØST.

Trist og hårdt

Også Holbæk Sygehus kan se frem til besparelser. Her er 11 årsværk samt 20 ubesatte stillinger i risiko for nedlæggelse

- Det er jo ikke rart, og det er besparelser, som vi selvfølgelig gerne vil være foruden, siger sygehusdirektør på Holbæk Sygehus, Torben Dencker Rasmussen, som heller ikke kan love, at nedskæringerne ikke vil medføre serviceforringelser for patienterne.

- Jeg kan ikke garantere, at det ikke kan mærkes på patienterne, men vi prøver på at lægge besparelserne, så det rammer patientbehandlingen mindst muligt. Det er hård og trist, men det er vilkårene, siger han til TV ØST.

Knap 600 stillinger i fare

Politikerne i Region Sjælland har i første omgang lagt op til, at der skal afskediges 317 medarbejdere i sygehusvæsenet og på regionshuset i Sorø.

Derudover vil 278 ubesatte stillinger blive nedlagt. Region Sjælland oplyser desuden, at administrative medarbejdere i psykiatrien også står for skud i sparerunden.

I Region Sjælland er der over 18.000 ansatte.

SÅDAN BLIVER AFSKEDIGELSERNE FORDELT I REGIONEN

Sådan bliver afskedigelser og nedlæggelser af stillinger fordelt i Region Sjælland:
  • Sjællands Universitetshospital i Roskilde og Køge er hårdest ramt med afskedigelser svarende til 215 årsværk (derudover nedlægges 145 ubesatte stillinger)
  • Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse: Afskedigelser svarende til 25 årsværk (derudover nedlæggelse af 36 ubesatte stillinger)
  • Nykøbing F. Sygehus: Afskedigelser svarende til 31 årsværk (derudover nedlæggelse af 28 ubesatte stillinger)
  • Holbæk Sygehus: Afskedigelser svarende til 11 årsværk (derudover nedlæggelse af 20 ubesatte stillinger)
  • Regionshuset i Sorø: Afskedigelser svarende til 26 årsværk (derudover nedlæggelse af 30 ubesatte stillinger)
  • Psykiatrien er friholdt, bortset fra administrationen

Kilde: Region Sjælland
Se mere

Regionsrådsformand for Region Sjælland er ikke bleg for at erkende, at besparelserne på knap 600 stillinger vil medføre serviceforringelser for patienterne på sygehusene. Dog mener man at have lykkes med at nedbringe antallet af fyringer mest muligt.

- Det er trist og en hård tid for alle, siger Regionsrådsformand Heino Knudsen og tilføjer:

- Det er dog en trøst, at det er lykkedes at nedbringe antallet af afskedigelser, da der er en del ubesatte stillinger, som ikke genbesættes. Alligevel må vi sige farvel til mange gode medarbejdere, og det er vi kede af. Samtidig er det klart, at sådanne reduktioner ikke kan undgå at gå ud over den service, som patienterne vil opleve, siger han.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App