Frygter ny storm før digerne bliver færdige

Det kommer til at tage flere ÅR før digerne på Lilleø står klar efter stormen i november. Lodsejerne skal selv lægge pengene ud, før de kan få dem refunderet fra staten. Imens frygter de en NY storm.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hans Lund Hansen har gang i et projekt. Et projekt, der kommer til at tage rigtig lang tid.

- Vi skal have repareret diget her, siger Hans Lund Hansen og peger på et af de mange steder, hvor vandet brød gennem diget under stormfloden i november.

- Men det er jo ikke kun her. Det er mange kilometer, der skal laves igen, siger han.

Det ville muligvis være bedre, bare at investere de par millioner det koster at reparere digerne med det samme, men den går ikke. Selv om regeringen netop har afsat 8 millioner kroner til deling til de mange lodsejere, der nu skal til at genopbygge deres diger, så hjælper det ikke Hans Lund Hansen ret meget.

- Det der gør det umuligt, er jo, at vi skal have et færdigt projekt, som vi skal have betalt for, før vi kan få pengene udbetalt fra staten, siger han.

Den 2. november 2006 vågnede Hans Lund Hansen op til dette landskab. En katastrofe, der har været med til at dræne hans kassebeholdning.

- Det vi slås med til daglig, det er alle skaderne på vores træer, som er gået ud.

I de næste 3 til 5 år forudser Hans Lund, at hans plantager vil producerer omkring 40 procent mindre frugt.

- Der er ikke mere ilt i jorden. Den er fuldstændig faldet sammen. Regnormene er jo druknet, og det kommer til at tage lang tid, før jorden er klar igen, siger Hans Lund Hansen.

Så der er ikke penge til at lægge ud for staten, og derfor bliver ikke i år, at de nye diger står klar. Hans Lund Hansen må bare krydse fingre, og håbe at der ikke kommer en storm som den vi så i fjor.

- Vi kommer til at gøre det lidt ad gangen, når vi har tid, og når vi har sparet lidt materialer sammen, og så må vi bare krydse fingre for, at der ikke kommer en stormflod igen, før vi er nået hele vejen rundt.

Hos Socialdemokraterne på Christiansborg skaber det forundring, at man ikke vil give lodsejerne penge i hånden til at reparere digerne.

- Det lyder som bureaukrati af værste skuffe, at almindelige mennesker kommer i klemme, fordi de skal lægge ud, før de kan få støtten, siger han.

Magnus Heunicke vil nu bede regeringen om en forklaring på de besværlige regler.

- Jeg vil rejse sagen overfor de ansavrlige ministre, så vi kan finde ud af, om ikke vi kan fjerne noget af det bureaukrati, så folk ikke kan få deres penge.