Frygter kræftpukkel efter coronanedlukning - partier kræver undersøgelse

Venstre, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre i regionsrådet ønsker en undersøgelse af, om sygehusene kan håndtere et boom i kræftpatienter.

Næsten tolv måneders fokus på corona, som har trukket store veksler på regionens sygehuse, har fået medlemmerne af Venstre, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre i regionsrådet til at bekymre sig for borgere med kræft – eller rettere sagt de borgere som vil få en kræftsygdom i de kommende måneder.

quote Vi kan se, det kniber for nogle af kræftpakkerne at leve op til de tidsterminer, der er

Christian Wedell-Neergaard (K), regionsrådsmedlem

Det forklarer Christian Wedell-Neergaard (K), der har kigget i statistikkerne, som viser, at der under coronakrisen har været færre henvisninger til kræftforløb end forudgående år. 

Den udvikling har fået ham og hans regionskolleger til at frygte, at der kan komme en vækst i antallet af patienter, som skal have et kræftpakkeforløb.

- Vi vil nu have frem, hvor mange der ikke har fået behandling, hvad vi kan vente, og hvor mange der måske også bliver ramt af senfølger, fordi de kommer for sent i gang med behandlingen, siger det konservative medlem af regionsrådet.

Sygehusvæsenet har ikke været lukket for kræftpatienter - selv da corona var på sit absolut højeste. Alligevel lurer der blandt forslagsstillerne en frygt for, at der vil blive opdaget en lang række kræftpatienter, som kan lægge et pres på sundhedsvæsnet.

- Vi kan se, det kniber for nogle af kræftpakkerne at leve op til de tidsterminer, der er. Men generelt, så går det rigtig godt, siger Christian Wedell-Neergaard om den nuværende situation og tilføjer:

- Men der er bare færre, der har meldt sig, og dermed er der færre patienter, der har været i kræftforløb – og det får os til at sige: Vi er stærkt bekymrede for, at der opstår en pukkel af kræftpatienter nu, som skal i behandling.

Selvom sygehusene på nuværende tidspunkt er godt med, når det kommer til behandling af kræft, så kan der komme mange flere patienter, i takt med at samfundet åbner og mange, som måske har ventet, går til læge med symptomer, der ender i en henvisning til kræftforløb. (Arkivfoto)
Selvom sygehusene på nuværende tidspunkt er godt med, når det kommer til behandling af kræft, så kan der komme mange flere patienter, i takt med at samfundet åbner og mange, som måske har ventet, går til læge med symptomer, der ender i en henvisning til kræftforløb. (Arkivfoto)
Foto: TV2 ØST

I tråd med formandens planer

En sådan pukkel skal sygehusene være i stand til at håndtere, hvilket man nu har adresseret i et forslag til Forretningsudvalget i Region Sjælland, der skal anskueliggøre problemstillingen.

- Vores bekymring er, at der ikke er den nødvendige kapacitet, og at vi ikke er forberedt. Nu har vi været koncentreret omkring corona i lang tid, og nu i forbindelse med sygehusenes åbning vil vi gerne sætte kræfter ind på at skabe kapacitet til at behandle flere kræftpatienter.

Noget tyder imidlertid på, at de tre partier løber en åben dør ind.

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) skriver i et mailsvar til TV2 ØST, at:

- VKR’s (Venstre, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre, red.) ønsker i sagen til forretningsudvalget falder fint i tråd med det arbejde, vi allerede har i gang i forhold til genåbning af sundhedsvæsenet. Jeg ser ingen modstrid her, da vi alle har ønske om at sikre stærkt fokus på kræftområdet, skriver regionsrådsformanden og tilføjer slutteligt:

- Det er vigtigt for mig, at vi husker alle sygdomsgrupper, både kræftområdet og alle andre.