Frygter afføring fra mennesker

En flok beboere i Stubberup på Lolland er i oprør. Fremover er det nemlig ikke lugten af afføring fra svin og køer i den nærliggende gylletank, der kommer til at rive i næsen. I stedet skal tanken nu fyldes med menneske-afføring.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lugten af gylle er slem nok for naboerne. Men fremover kommer den store grå tank til at indeholde andet end afføring fra dyr.

- Jeg frygter lugten, og så at det måske skal bruges her i området, siger Birger Skou, der bor ved Stubberup.

Ejeren af gylletanken har nemlig søgt om tilladelse til at opbevare spildevandsslam. Det vi med et normalt dansk kalder: Menneskeafføring. Og det gør beboerne i Stubberup bekymrede.

- Folk herude er jo bekymrede, og der er allerede gang i en underskriftindsamling, fortæller Ulf Steen Hansen, der selv bor kun 70 meter fra gylletanken.

Gennem medierne har beboerne hørt, at der kan være tungmetaller og medicinrester i menneskers afføring, og det får dem nu til at reagere.

Guldborgsund Kommune har gennemført den første undersøgelse af miljø-påvirkningen fra tanken. Den endelige godkendelse mangler stadig, men underskriftsindsamlinger og klager kommer ikke til at betyde noget for beslutningen.

- Vi har jo vurderet den her sag efter de regler, der er - altså om der er nogle særlige virkninger på miljøet, og det vurderer vi, at det er der ikke, siger Dorte Olsen, Natur- og Miljørchef i Guldborgsund Kommune.

Hos kommunen forstår man godt, at beboerne i Stubberup er bekymrede, men man mener ikke, at der er grund til at frygte slammen.

- Der er altid grund til at være opmærksom på, hvad man hælder ud på markerne. Men det slam der bliver bragt ud, det bliver jo undersøgt. Så der er de stoffer i, der må være, siger Dorte Olsen.

For ejeren handler det slet og ret om en forretning, der skal løbe rundt. Så længe kommunen siger god for slammen, vil han ikke ændre sine planer for gylletanken.

- Det er ud fra et økonomisk synspunkt. Jeg synes, jeg kunne få mere ud af det, og det kunne bedre løbe rundt på den måde, siger Michael Reimer Hansen, der ejer gylletanken.

I Stubberup er beboerne ikke trygge ved situationen, uanset forsikringerne fra kommunen og ejeren. De er klar til at gå hele vejen for at få planerne stoppet.

- Jeg vil tage den her sag op til naturankenævnet og høre, om det kan være rigtigt, at man gør sådan her, siger Birger Skou.


Nyhedsoverblik