Frontpersonale blev smittet med corona og fyret - fredag var to ministre i samråd i sagen

Beskæftigelsesministeren og sundhedsministeren var fredag kaldt i samråd om fyret frontpersonale.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Er det i orden, at Region Sjælland har fyret frontpersonale, der har været langtidssygemeldt på grund af coronasenfølger?

Det var beskæftigelsesministeren og sundhedsministeren fredag kaldt i samråd for at svare på. Bag samrådet står Enhedslisten.

quote Jeg er megaærgerlig over, at man har stillet sig i front og så er takken at få en fyreseddel, og man mister sit job

Camilla Ottesen, tidligere ansat på Slagelse Sygehus

- De har stået over for en sygdom, vi ikke kendte til. De blev sendt ud uden tilstrækkelig adgang til værnemidler, de har haft alvorlige sygdomsforløb og har så efterfølgende fået senfølger. Nu bliver de så præsenteret for en fyreseddel, og det er klart, det er helt urimeligt. 

- Så vi bliver nødt til at have fokus på, at de skal have en mere anstændig behandling, siger Peder Hvelplund, der er corona- og sundhedsordfører for Enhedslisten.

Mindst to fyresedler i Region Sjælland

I Region Sjælland er mindst to ansatte blevet fyret. Blandt andet Camilla Ottesen, der arbejdede som social- og sundhedsassistent på et coronaafsnit. Det er 15 måneder siden hun blev smittet, og hun døjer stadig med senfølger, blandt andet efter en blodprop i lungen. I april fik hun så en fyreseddel fra Region Sjælland. 

- Jeg er megaærgerlig over, at man har stillet sig i front og så er takken at få en fyreseddel, og man mister sit job, siger Camilla Ottesen.

Fredag blev Camilla Ottesen og andre fyredes skæbner så diskuteret på Christiansborg.

Læs også
Politikere kræver hjælp til fyret frontpersonale: - Man bliver nødt til at give længere snor
Læs også
Politikere kræver hjælp til fyret frontpersonale: - Man bliver nødt til at give længere snor

Både sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) understregede, at der allerede er afsat penge til regionernes eventuelle ekstraudgifter på grund af coronavirus.

Derfor afviste de at sætte flere penge af til det senfølgeramte frontlinjepersonale. De understregede dog, at arbejdsgiverne bør strække sig i en situation som denne.

- Jeg mener, at man som arbejdsgiver har et moralsk ansvar til at hjælpe sine medarbejdere, især når de er blevet syge på grund af, at de har passet deres arbejde i en meget vanskelig tid på covid19-afsnittene, siger Magnus Heunicke (S) og fortsætter:

- Hvis det så er, at medarbejderne ikke kan komme tilbage i den funktion, de havde tidligere, så må vi have et setup, der sikrer, at man som arbejdsgiver hjælper dem bedst muligt videre.

Læs også
Minister om fyret coronapersonale: - Det virker uforståeligt for mig
Læs også
Minister om fyret coronapersonale: - Det virker uforståeligt for mig

- Jeg kan ikke som minister gå ind i de konkrete sager, men når det er sagt, så synes jeg med den presseomtale, der har været, så lyder det åbenlyst urimeligt. Vi har med grupper at gøre, der er gået forrest gennem coronapandemien og udsat sig selv for smittefare. Der synes jeg, at en arbejdsgiver, uanset om det er en kommune eller en privat virksomhed, skylder deres ansatte at se tiden an og vurdere, om de ikke kan omplaceres til andet arbejde. Om ikke andet give dem tid til, vi kender de langsigtede konsekvenser, siger Peter Hummelgaard (S).

Camilla Ottesen er en af dem, der er blevet fyret, efter at have fået senfølger.
Camilla Ottesen er en af dem, der er blevet fyret, efter at have fået senfølger. Foto: Google Maps - udsnit lavet af Emilie Grav - TV2 ØST

Indkalder til møde

Selvom der altså i første omgang ikke er lovet flere penge til området, så lovede Magnus Heunicke at indkalde blandt andre regioner og kommuner til et møde for at få klarlagt problemets størrelse. 

- Jeg har indkaldt Danske Regioner og KL til et møde for at drøfte, hvordan vi sikrer, at de tager ordentlig hånd om de medarbejdere, der har ydet en ekstraordinær indsat og er blevet udsat for smitte, fået smitten og nu har fået senfølger, siger ministeren.  

Læs også
Sygeplejerske med corona-senfølger fyret af Region Sjælland
Læs også
Sygeplejerske med corona-senfølger fyret af Region Sjælland


TV2 ØST ville gerne have spurgt regionsrådsformand i Region Sjælland Heino Knudsen (S), om opfordringen fra Christiansborg får ham til at ændre mening. Men han har i dag ikke haft tid til at stille op til et interview. 

Men den 30. juli sagde han således:

- Det er meget vigtigt for mig, at når vi har medarbejdere, der er blevet syge på deres arbejdsplads i Region Sjælland, at vi så behandler dem på samme måde og ikke giver en fordel til nogle, der er blevet syge i en situation i forhold til nogle andre, der er blevet syge i en anden situation.

De mest hyppige og langvarige senfølger

Der er blevet rapporteret forskellige langvarige symptomer (som varer i over 4 uger efter sygdomsstart). De mest hyppige er:

- Åndenød og hoste

- Brystsmerter, trykken for brystet og hjertebanken

- Træthed og feber

- Kognitive problemer som koncentrations- og hukommelsesbesvær, hovedpine, søvnforstyrrelser, perifer neuropati (nedsat/ændret følesans), svimmelhed og delir (forvirringstilstand som oftere ses hos ældre)

- Mavesmerter, kvalme, diarre, anoreksi/nedsat appetit (hos ældre)

- Led- og muskelsmerter

- Symptomer på depression og angst

- Tab af smags-/lugtesans, tinnitus, ørepine, ondt i halsen, svimmelhed

- Hududslæt

Kilde: Sundhedsstyrelsen


Nyhedsoverblik