Frømandskorps planlagde at befri danske søfolk fra pirater

Den danske elitestyrke, Frømandskorpset, var en af de muligheder, de danske myndigheder overvejede at sætte ind for at befri gidslerne om bord på fragtskibet 'Danica White'.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fem danske søfolk blev 1. juni taget som gidsler, da somaliske pirater i Det Indiske Ocean ud for Afrikas Horn kaprede skibet og tilbageholdt det ved den somaliske kyst i 83 døgn. I de første dage af kapringen overvejede myndighederne, om det var muligt at befri gidslerne, skriver Politiken søndag.

 - Jeg kan godt bekræfte, at vi kiggede på en skuffeplan, som indeholdt en væbnet option også med brug af Frømandskorpset. Men det valgte man så ikke at gøre«, siger presseofficer Klaus Randrup Rasmussen fra Søværnets Operative Kommando til Politiken. Han ønsker ikke at uddybe planerne yderligere, idet de er klassificerede.

I stedet for en militær befrielsesaktion blev kapringen løst efter et usædvanligt og langt forhandlingsforløb, som endte i en aftale om en løsesum på næsten fire millioner danske kroner.  Det viser en rekonstruktion af forløbet, som Politiken har foretaget. Centralt placerede kilder i forhandlingsforløbet bekræfter løsesummen, som piraterne har fået i bytte for de fem danske sømænd, skibet og dets last af bore- og byggematerialer.

Officielt forhandler den danske stat hverken med pirater eller terrorister. Cirka ti dage efter kapringen i starten af juni blev der dannet en privat forhandlergruppe bestående af rederiet H. Folmer & Co., forsikringsselskaberne Skuld og Codan samt det engelske rådgivningsfirma Control Risks.

Efterfølgende har det vist sig, at der var fejl om bord på 'Danica White', idet piratalarmen, som står i forbindelse med et satellitsystem, tilsyneladende ikke fungerede, skriver Politiken.