Frikendt for forsøg på mordbrand

En 20-årig mand slap med et års delvist betinget fængsel for brandstiftelse efter at have kastet en molotov-cocktail mod en beboelse for udviklingshæmmede

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

To unge mænd på 17 og 18 år fyldte hver deres flaske med benzin, satte en lunte af avispapir i og gik ned ad Hovedgaden i Faxe Ladeplads sent om aftenen 28. august 2006.

Den 18-årige tændte sin molotov-cocktail og kastede den mod en beboelsesejendom for udviklingshæmmede. Flasken ramte en rude i kvisten, trillede ned i tagrenden og brændte ud uden at antænde bygningen i øvrigt, fortæller Dagbladet.

Det var dog kun fordi en vågen nabo fik tilkaldt brandvæsenet, der kunne sikre, at der ikke var gløder oppe under skiftertaget som kunne have antændt hele tagkonstruktionen. De to gerningsmænd løb fra stedet og gemte sig.

Torsdag blev den ældste, nu 20-årige mand idømt to måneders ubetinget fængsel og 10 måneders betinget fængsel for brandstiftelse. Den yngste, nu 19-årige mand, blev pure frifundet, for han tændte ikke sin molotov-cocktail, og domsmandsretten mente ikke, at der mellem de to mænd var en fælles aftale eller forståelse om, at flaskerne skulle kastes mod bygninger i byen.

Anklager Charlotte Ejsbøl gik efter at få en dom for forsøg på brandstiftelse efter paragraf 180, det vil sige forsøg på mordbrand. De to måtte have vidst, at en molotov-cocktail var farlig, og de måtte have vidst, at det var en beboelsesejendom, den ene af dem kastede mod, sagde hun.

Den 20-årige forklarede, at det var meningen flasken skulle gå i stykker, og at det skulle skabe »et lille bål«. Men han havde ikke til hensigt, at nogen skulle komme til skade, lød forklaringen.

Den 19-årige ville have kastet sin flaske et andet sted, og han blev både overrasket og forarget over, at kammeraten tændte og kastede flasken mod bygningen, som den 19-årige vidste var beboet af udviklingshæmmede. Den forklaring troede retten på.

Den 20-årige modtog dommen.