Forsvaret kendte til YouTube-video

Den omstridte sag om de danske soldaters videoer på internetsiden YouTube ruller videre. Forsvarets top nægter at have kendt til videoerne, inden de blev lagt på internettet i februar. Nu viser det sig, at den øverstbefalende for de danske styrker i Afgha

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ifølge Søren Gade fik Forsvaret først kendskab til voldsvideoerne efter de blev lagt på internettet. Det skete i februar 2007. Men chefen for de danske styrker i Afghanistan i 2006 så filmene allerede i november måned.

- Jeg har i hvert fald haft kendskab til den her type film. Jeg kan så bare ikke sætte titel på som I kan, for den kan jeg ikke huske. Men det er meget muligt, at jeg så den i Afghanistan, siger Oberstløjtnant H. C. Mathiesen, da TV2 ØST ringer ham op.

Allerede i november måned 2006 vidste en af Hans Christian Mathisens underordnede ham filmen. Begge gjorde på det tidspunkt tjeneste i Afghanistan.

- Vi orienterer, som vi hele tiden gør. Jeg gik kommandovejen og orienterede Hærens Operative Kommando, fortæller H. C. Mathiesen.

Det var altså ikke bare Oberstløjtnant Løjtnant H.C. Mathisen, der kendte til videoerne. Også Hærens Operative Kommando blev underrettet. Den oplysning kommer bag på Forsvarsordfører Holger K. Nielsen (SF).

- De oplysninger, Forsvaret har forsynet Søren Gade med, er misvisende. Det er ikke den fulde sandhed, der er blevet fortalt. Det er en meget alvorlig sag, siger Holger K. Nielsen.

Holger K Nielsen bad i august Forsvarsministeren svare på, om forsvares ledelse kendt til YouTube-videoerne. I svaret fremgår det, at forsvarets ledelse ikke kendte til videoerne, før de blev lagt på nettet i februar. De nye oplysninger i sagen får nu Holger K. Nielsen til at reagere.

- Jeg vil have Søren Gade til at forklare sig. Vi skal have styr på, hvad der er op og ned i denne her sag. Søren Gade må indkaldes til møde i Forsvarsudvalget, understreger Holger K. Nielsen.

Forsvarsminister Søren Gade selv har ikke ønsket at kommentere sagen.