Forsvaret: Ingen censur

Forsvaret vil ikke stoppe private videoer, der forherliger danske soldaters angreb på Taliban i Afghanistan. Dybt problematisk for rekrutteringen, siger SF

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Voldsforherligende videoer af danske soldater på operationen i Afghanistan får frit lov til at ligge på internetsiden Youtube.

Forsvaret vil ikke censurere de private videoklip, så længe de ikke truer sikkerheden for operationen i Afghanistan eller for enkeltpersoner, oplyser Hærens Operative Kommando (HOK).

Det er endnu uvist, om danske soldater står bag videoerne, som er en sammenklipning af danske soldater i kamphandlinger og stilbilleder af militært udstyr akkompagneret af tung rockmusik.

På en af videoerne hører man teksten "You're people - enemy, my peoples native enemy", mens man ser bagbundne afghanere sammenklippet med danske soldater, der affyrer morterer, maskingeværer og artilleri.

Videoen viser også, at de danske soldater har skrevet "joy" (oversat: glæde eller fornøjelse) på aftrækkermekanismen på et af de store TMG-maskingeværer.

Og det er uacceptabelt, mener SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, der nu vil have undersøgt, om danske soldater står bag optagelserne.

- Det er dybt betænkeligt. Den officielle strategi i Afghanistan handler om genopbygning, ikke krig mod Taliban. Men filmen lægger entydigt op til, at man er i krig mod Taliban, og succeskriteriet er at slå medlemmer af Taliban ihjel. Det er dybt problematisk i forhold til rekrutteringen. Vi skal ikke have folk derned, som synes, det kunne være fedt at komme til Afghanistan, fordi de har set en krigsfilm på Youtube, siger Holger K. Nielsen til Ritzau.

Han vil nu sende en række spørgsmål til forsvarsminister Søren Gade (V) for at få svar på, hvordan forsvarsministeren ser på det signal, som videoerne sender, og hvad ministeren vil gøre for at undgå flere videoer.

- Forsvaret bør tage entydigt afstand fra videoerne og finde ud af, hvem der står bag, så de kan få at vide, at det her går ikke, siger Holger K. Nielsen.

Ifølge HOK advarer det kommende chefer på de internationale operationer om den uheldige effekt, videoerne kan have. Men også soldaterne bør have en grundig instruktion, inden de skal af sted, mener Holger K. Nielsen.

Videoen kan ses på Youtube ved at søge på "enemy 1.0".

/ritzau/

Læs HOKs holdning til Youtube videoerne: YouTube-videoerne er ikke nyheder