Først efter ni år fik Elene førtidspension: - Man bliver mødt med mistillid og urimelige krav

Flere borgere får tilkendt en førtidspension. Én af dem er Elene Nielsen, og hun mener, at kommunerne har været for restriktive de foregående år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Elene Nielsen fra Næstved har været udsat for seksuelle overgreb, haft flere forskellige diagnoser og skal udredes for PTSD.

Hendes opvækst var også præget af fysisk og psykisk vold, som har givet hende ar på sjælen.

- Mit nervesystem er svært ødelagt, især af de seksuelle overgreb. Jeg er ekstremt stressfølsom og har et helbred, der rigtig nemt bliver påvirket. Hvis jeg bliver stresset, så får jeg rigtig mange infektioner og sygdomme, dårlig mave, opkast og så videre, siger Elene Nielsen.

Flere læger har vurderet, at hun er for syg til at arbejde. Alligevel måtte hun kæmpe i ni år, før hun fik tildelt en førtidspension.

quote Du møder et system, hvor der ingen forståelse er for, at min barndom har konsekvenser for mit voksenliv i dag

Elene Nielsen, førtidspensionist

- Du møder et system, hvor man bliver mødt med mistillid og urimelige krav, og der er ingen forståelse for, at min barndom har konsekvenser for mit voksenliv i dag. Samtidig er det et system, som på mange måder fungerer som en forretning. Der er penge i at nægte folk den hjælp, de har brug for, siger Elene Nielsen.

Femårige ressourceforløb ophører

Elene Nielsen er langtfra den eneste her i regionen, der har fået tildelt en førtidspension. Faktisk er antallet af personer, der får tildelt førtidspension, nemlig steget markant.

I 11 ud af 12 kommuner her i regionen er antallet stigende og flere steder endda mere end fordoblet i løbet af de seneste fem år.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Stevns Kommune er den kommune med den største stigning - her er der 278 procent flere, der har fået tildelt førtidspension i 2018, end der var i 2014. Men også Næstved Kommune er en af de kommuner med den største stigning - her er der 234 procent flere der har fået tildelt førtidspension i 2018 end der var i 2014.

Dermed er antallet på sit højeste, siden førtidspensionsreformen trådte i kraft i 2013 og gjorde det muligt at sende folk på såkaldte ressourceforløb, der kan vare i op til fem år.

quote Jeg tror, at det er et udryk for, at man i rigtig mange år har fastholdt folk på kontanthjælp, frem for at give dem førtidspension

Elene Nielsen, førtidspensionist

Ifølge Næstveds jobcenterchef skyldes stigningen i tildelingen af førtidspensioner netop, at de femårige ressourceforløb nu løber ud:

- Det passer med at de ressourceforløb, vi har haft kørende rundt omkring i landet, er ved at komme til en afslutning nu, og så er det, at folk, der ikke kunne komme tilbage på arbejdsmarkedet, har fået en førtidspension, siger Torben Bahn Petersen, der er jobcenterchef i Næstved Kommune. 

Elene Nielsen mener, at stigningen er et udtryk for, at flere borgere har behov for en førtidspension, og at kommunerne har været for tilbageholdne med at tildele førtidspension de foregående år.

- Ja, der er sket en stigning, men det er ikke et udtryk for det reelle behov. Altså jeg tror, der er langt, langt, langt flere borgere, der har behov for at få denne her førtidspension, og så tror jeg også, at det er et udryk for, at man i rigtig mange år har fastholdt folk på kontanthjælp, frem for at give dem førtidspension.

Det handlede om at få forretningen til at køre rundt

Hun er uforstående over for, hvorfor der skulle gå ni år, og hun skulle igennem fem-seks praktikforløb, før hun fik tildelt en førtidspension.

- Jeg gik jo i mange år og var naiv og troede på, at systemet ville mig det bedste, og det fandt jeg ud af, at det ville de jo ikke. Det handlede mere om at få forretningen til at køre rundt, og da jeg gennemskuede kommunens forretningsplan, der døde denne her naivitet, siger Elene Nielsen.

Systemet er retraumatiserende

Ifølge Elene Nielsen gik der alt for mange år, hvor hun skulle kæmpe med systemet. Hendes sag fylder flere hundrede sider.

- Der er ingen tvivl om, at de her år, hvor jeg har været i systemet, har retraumatiseret mig i en sådan grad, at jeg er væsentlig mere syg i dag, end hvad der havde været nødvendigt. Egentlig burde systemet ikke være retraumatiserende, men det er det desværre, siger Elene Nielsen.

quote Sådan noget som at få en sms om, at nu er der tikket en besked ind i min e-Boks, det kan få mit nervesystem til fuldstændigt at eksplodere

Elene Nielsen, førtidspensionist

Hun oplevede jobcentret som en konstant trussel mod hendes nervesystem.

- Sådan noget som at få en sms om, at nu er der tikket en besked ind i min e-Boks, det kan få mit nervesystem til fuldstændigt at eksplodere, og min første tanke er "åh nej, hvad nu"? Hvad vil kommunen nu? Og det er skrækkeligt. Hver måned, når det er tid til at førtidspensionen skal udbetales, så tænker jeg, nå, er det så i denne måned, de har taget den fra mig.

Jobcenteret har fjernet en stor del af stressen

Det er nu et år siden, at Elene Nielsen fik tilkendt en førtidspension, og først nu kan hun begynde at mærke forskellen:

- Jeg tror, der er mange, der har sådan en forestilling om, at så bliver alt på magisk vis meget bedre. Det er nu næsten et år siden, jeg fik tilkendt en førtidspension, og det er nu jeg kan begynde at mærke, hvor ødelagt mit nervesystem er. At nogle af de traumer, jeg egentlig havde fået bearbejdet i mine teenageår, at de faktisk er blevet revet op, og at jeg skal arbejde med dem igen. Jeg skal arbejde med tillid til mine medmennesker, siger Elene Nielsen.

- Men der er ingen tvivl om, at det her med ikke at skulle forholde mig til jobcenteret og være i kontakt med jobcenteret, at det har fjernet en stor del af den stress, der har været i mit liv.

Torben Bahn Petersen mener ikke, at Næstved Kommune har været for restriktive med at tildele førtidspension.

- Jeg tænker, vi har fulgt førtidspensionsreformen i forhold til at finde ud af, om folk har noget restarbejdsevne tilbage. Man kan altid diskutere, om det er for meget eller for lidt. Jeg kan jo kun tale for Næstved, men jeg synes egentlig, vi laver nogle gode ressourceforløb, siger han og fortsætter:

- Så jeg tænker ikke, det har noget med økonomi at gøre. Det har noget med det menneskelige at gøre, hvor jeg mener, at hvis man overhovedet kan være på et arbejdsmarked, at man så har bedst af at komme tilbage på arbejdsmarkedet.