Forslag vil gøre det dyrt at bruge brændeovn

Røgen fra brændeovne forurener så meget, at det er et sundhedsproblem. Derfor forslår Det Miljøøkonomiske Råd nu afgifter eller påbud´til brændeovnsejerne..

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis du er en af de mange, der nyder godt af varmen fra en brændeovn, så kan du se frem til at skulle betale 41 kroner i timen for at bruge den, lyder anbefalinger fra Det Miljøøkonomiske Råd i en ny rapport.

Det skriver Politiken i dag.

Det er skadeligt for miljøet, og det er et alvorligt sundhedsproblem at fyre med brændeovn. De grønne vismænd fra Det Miljøøkonomiske Råd estimerer, at partikelforureningen fra brændeovne årligt koster 300 menneskeliv.

Afgiften skal være højst for gamle brændeovne – og højere i tætbefolkede områder end på landet, siger Lars Gårn Hansen

Brændeovns-måler

Måden man vil måle forbruget på, kunne være at montere en måler på alle brændeovne. Måleren registrerer, ligesom en elmåler, hver gang ovnen er i brug, og hvor længe den brænder.

Hvis dette bliver en realitet, så kan alle brændeovnsejere altså se frem til at få en regning på 41 kroner i timen, hvis man bor i et tæt bebygget område – og hvis brændeovnen er en ældre, mere forurenede, model. Hvis man bor i landområder vil det være billigere at fyre op.

- Afgiften skal være højst for gamle brændeovne – og højere i tætbefolkede områder end på landet, siger miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen til avisen.   

Hvis man allerede har udskiftet sin brændeovn til en mere miljøvenlig udgave, der er svanemærket, så er regningen mærkbart lavere. Hvis man bor i byen skal man således kun betale 7 kroner pr. time, og hvis man bor på landet er det kun 1 krone.

- I løbet af 10 år vil luftforureningen fra biltrafikken ikke fylde ret meget, mens brændefyring og landbruget vil stå tilbage som de helt store kilder, siger Lars Gårn Hansen.

Få penge for din gamle oven

Tilbage i 2013-2014 måtte den daværende S-R-SF-regering lægge forslaget om afgifter på brændeovne på hylden igen, fordi dette mødte meget modstand.

Derfor har politikerne taget andre midler i brug for at begrænse den skadelige røg. Derfor er der nu indført strammere grænser for, hvor meget en brændeovn må svine.

Sidste år blev der bevilget penge til en skrotningspræmie på 2.150 kroner til de ældste ovne fra før 1990. Denne pulje er dog blevet stærkt kritiseret, da der kun er penge til omkring 21.000 brændeovne, selvom det estimeres, at der er over 150.000 brændeovne, der har mere end 26 år på bagen.