Forskersamarbejde skal redde Østersøen

Danske og svenske forskere skal samarbejde om at give et et overblik over Østersøen og mulighederne for at redde den.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det har længe stået skidt til med Østersøen på Sveriges side, og de massive problemer er nu også på vej til Danmark. Derfor skal danske og svenske forskere nu lave avancerede modeller over områderne. Modellerne skal gøre det muligt for politikerne at beslutte hvor der skal sættes ind over for eksempelvis iltsvind.

Et nyt fælles initiativ fra forskere ved universiteterne Århus og Stockholm skal støbe kuglerne til politikerne i landene omkring den svært overgødskede, forurenede og algeramte Østersø, så de kan tage de nødvendige politiske initiativer.

Samarbejdet som også omfatter Kattegat og de danske bælter, kaldes Baltic Nest Institute. Det er første gang i verden, at forskere over en så stor skala samler al tilgængelig viden om forurening på jorden, i luften og fra havet og samler det i modeller og prognoser.

 

Modellerne kan fortælle politikerne nøjagtigt, hvilke håndtag de skal dreje på for at opnå et ønsket resultat, og hvad det vil koste.

 

- Man løser ikke Østersøens massive miljøtrusler ved at stå og glo ned i havet. Tager vi f.eks. blågrønalgerne, så kan vi vise, hvordan vi bedst reducerer fosforudledninger, som nærer algerne.Beregninger kan vise, hvad der vil ske, hvis alle husstande ved Østersøen kobles på et rensningsanlæg. Vi gør det ganske enkelt målbart, hvad der hjælper bedst hvor, og hvad det koster, siger Bo Riemann.


Nyhedsoverblik