Forsker: Løkkes praktikgaranti er ikke nogen garanti

Den praktikgaranti, regeringen spiller ind i trepartsforhandlingerne, garanterer ikke meget, vurderer forsker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis statsministeren vil indføre en reel praktikpladsgaranti, har han mulighederne for det.

Men det forslag, Lars Løkke Rasmussen (V) har lagt på bordet i trepartsforhandlingerne, indeholder ifølge arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet en stort sjat frivillighed.

- Løkke kunne godt give en egentlig praktikpladsgaranti, hvis han ville. Det er et politisk spørgsmål, om man vil indføre tvang over for virksomhederne, siger Henning Jørgensen.

Sammen med arbejdsmarkedets parter har Løkke fredag taget hul på anden runde af trepartsforhandlingerne, der blandt andet skal forsøge at fremtrylle flere praktikpladser til de cirka 11.000 unge, der ifølge de seneste tal mangler lærepladser.

- Nu har vi gennem 30 år hørt, at man nok til næste år vil finde flere praktikpladser. Men det er stadig ikke sket. Vi har haft op mod 12.800 unge, der ikke kunne blive færdige med deres uddannelse, fordi de ikke kunne få praktikpladser, siger Henning Jørgensen.

DA stejler over forslag

Mens fagbevægelsen bakker op om en praktikgaranti, stejler Dansk Arbejdsgiverforening over forslaget. På det fælles pressemøde med parterne udtalte Løkke fredag middag:

- Det er klart, at man ikke kan lave en aftale, som skaber en juridisk forpligtigelse for tømmermester Jensen i Asserbo.

- Men vi kan diskutere med arbejdsmarkedets parter, hvordan vi skaber et system, der gør, at hvis et ungt menneske tager en faglig uddannelse, som arbejdsmarkedet har brug for, så er der også en vis sandsynlighed for, at man har en praktikplads.

Men Løkke kunne godt skrue ambitionsniveauet op, hvis der var politisk vilje til det, vurderer Henning Jørgensen:

- Han kunne sige, at store virksomheder skulle tage x antal lærlinge - på samme måde som der laves klausuler om praktikpladser i offentlige opgaver, hvis kommunen laver udbud.

Professoren kalder en tvungen praktikgaranti "den mest effektive" løsning på problemet.

- Når man ikke vil gøre det, så er det noget med at snakke sammen og få overbevist flere virksomheder om, at det er en fornuftig idé at tage flere elever.

Parterne skal ifølge regeringens kommissorium for forhandlingerne drøfte, hvordan systemet kan indrettes, så "de enkelte virksomheder har et mærkbart økonomisk incitament til at tage deres del af ansvaret".

/ritzau/


Nyhedsoverblik