Folk må vente på hjælp i regnkaos

Telefonerne kimer hos Falck, der slet ikke kan følge med regnvejret. Veje og kældre står under vand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Falck gør, hvad de kan, men det er slet ikke nok til at hjælpe alle de nødstedte danskere, der er fanget i vandkaos.

Vejene er oversvømmet og kældre rene vandlande, og enkelte steder har Falck lavet deciderede redningsaktioner for at hjælpe folk væk fra deres boliger.

- Vi har sindssyg travlt og arbejder det bedste, vi kan. Men folk er nødt til at væbne sig med tålmodighed. Vi har op til 48 timers ventetid på opkaldene i øjeblikket, siger pressemedarbejder Rikke Straarup hos Falck.

I perioden fra torsdag klokken 18 og 24 timer frem har mere end 800 personer ringet til Falck og bedt om hjælp. Knap 700 af disse opkald kommer fra Hovedstadsområdet og Nordsjælland. Resten er fra det øvrige Sjælland.

- Vi prioriterer i de opkald, vi får ind, så ingen skal vente, hvis der er brug for akut hjælp. Men der er mange personer med vand i kælderen, som desværre ender bagerst i køen, forklarer Rikke Straarup.

Danmarks Meteorologiske Institut har målt 60-70 millimeter regn i Nordsjælland de seneste døgn, mens resten af Sjælland nåede godt 20 millimeter. Det er aldrig set før i juli.

Status hos landets forsikringsselskaber var fredag omkring 2000 skadesanmeldelser, men ifølge konsulent Christian Skødt fra Forsikringsoplysningen bliver dette tal nemt fordoblet, når alle skaderne er konstateret.

- Nogle af dem er desværre ikke dækningsberettigede - for eksempel hvis vandet er kommet ind gennem taget. Men hovedparten er nok dækningsberettiget. Det er pænt mange - og vi kan måske komme op på næsten det dobbelte, siger Christian Skødt.

Han råder folk med typisk oversvømmede kældre til hurtigst muligt at få vandet væk - og så er det altid en god idé at tage billeder af skaderne til brug for dokumentation.

De kommende dage byder ifølge DMI på flere byger, men slet ikke i samme kaliber.