Første år med behandlingstestamente – 5000 på Sjælland og øerne har skrevet under

En opgørelse viser, at 5000 i Region Sjælland har fået lavet et behandlingstestamente. Hjerteforeningen er positive overfor patienternes aktive valg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nytårsdag er det et år siden, at danskerne fik mulighed for at lave et behandlingstestamente.

Det har 5.000 personer valgt at gøre i Region Sjælland, viser tal, som DR har fået fra Sundhedsdatastyrelsen.

Et behandlingstestamente sikrer dig, at du ikke mod din vilje får livsforlængende behandling og genoplivning, hvis man en dag skulle være ude af stand til at give udtryk for dine ønsker.

I modsætning til et livstestamente er behandlingstestamentet juridisk bindende.

- Jeg synes overordnet, det er godt, hvis man som borger og patient har så stor indflydelse som muligt på sit eget liv og den behandling, man tilbydes, siger Anne Kaltoft, hjertelæge og direktør i Hjerteforeningen, til TV2 ØST.

quote Jeg er generelt stor tilhænger af, vi alle tager aktiv stilling til organdonation og behandling

Anne Kaltoft, hjertelæge og direktør i Hjerteforeningen

- Er man meget syg og meget påvirket af sin sygdom, er man ikke så klar i hovedet som under andre omstændigheder. Skal man så tage stilling til noget så alvorligt som at frasige sig behandling, er det klart en fordel, at man gør det på et tidspunkt, hvor man er så klar og velovervejet som muligt.

Kender patienten bedre med testamente

Læger og sundhedspersonale skal som udgangspunkt gøre alt, hvad de kan for at helbrede, forklarer Anne Kaltoft.

- Kender man ikke patienten godt, så vil man have tendens til at behandle mere, end patienten selv ønsker sig.

Hun mener, at alle, for hvem det er relevant, bør skrive et behandlingstestamente. Det gælder blandt andet patienter, som er så alvorligt syge og fejler noget, som kan ende med, at de måske lige så gerne vil være fri for at leve meget længere, forklarer Anne Kaltoft.

Tal med familie eller venner først

Som hjertelæge har hun selv stået i situationer, hvor det ville have været en hjælp at have kendt patientens holdning til en behandling for at kunne træffe det mest balancerede og etisk stærkeste valg.

- Jeg er generelt stor tilhænger af, vi alle tager aktiv stilling til organdonation og behandling. Jo mere medindflydelse man har som patient jo bedre. Og det er godt, hvis man tager en snak med sine nærmeste om det, så de pårørende også ved, hvad der er taget stilling til, siger Anne Kaltoft.

Opgørelsen fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at Region Sjælland er den region hvor næstfærrest har skrevet et behandlingstestamente. Tilsvarende er det 8.000 mennesker i Region Syddanmark og 36.000 på landsplan.

Læs mere om, hvordan du laver et behandlingstestamente her.