¨

Flyvevåbnet fylder 70 år - se kampflyene træne over Sjælland

Kampflyene i luften. Træningen er en stor del af dagen blevet send live via Flyvevåbnets side på Facebook. Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste

Flyvevåbnet fylder rundt, og det blev markeret over hele landet med en national øvelse. Over Sjælland trænede flere kampfly.

Torsdag er det 70 år siden, at det danske Flyvevåben formelt blev oprettet. Det bliver fejret landet over med medaljeroverækelser, uddeling af legater og ikke mindst en stor national øvelse kaldet ”Blue Knight”.

- Der foregår øvelser i Flyvevåbnet hver eneste dag, hvor alle træner det, de skal gøre i krig og i krise. Vi har så valgt i år, og særligt i dag, at samle en masse af den individuelle træning for at øve os som organisation. Kan vi have mange fly i luften samtidig, uden at vi gør noget, der er farligt? Kan vi også fra centralt hold ændre den plan, vi har brugt lang tid på at lave? Vi træner hele organisationen på alle niveauer og ikke kun den enkelte pilot, siger Karsten Fledelius Jensen, brigadegeneral i Flyverkommandoen.  

De store nationale øvelser er nogen, der skal gennemføres med jævne mellemrum, men det var ikke den umiddelbare plan at afholde den i dag. For fødselsdagsfejringen blev, ligesom så meget andet, ændret af corona.

Vi har valgt i år, og særligt i dag, at samle en masse af den individuelle træning for at øve os som organisation

Karsten Fledelius Jensen, brigadegeneral i Flyverkommandoen

- En øvelse som denne har vi brug for under alle omstændigheder. Vi har så valgt at gøre det på vores fødselsdag, hvor vi typisk ellers ville have lavet parader, men på grund af corona-situationen har vi måttet aflyse alle paraderne. Så tænkte vi, at vi kunne lægge øvelsen i dag i stedet og fejre fødselsdagen i luften frem for på jorden, siger Karsten Fledelius Jensen.

Hercules-fly over Sjælland

Over Sjælland har man dagen igennem kunne få øje på et såkaldte C-130 fly. Et Hercules-fly, som bruges til taktiske transporter. Der skulle egentlig havde været to fly, men det ene gik i stykker onsdag. Det andet fly var dog klar torsdag formiddag til at komme på vingerne, hvor flyet altså lettede fra flyvestationen i Aalborg. Efterfølgende tog det turen tværs over Danmark, for blandt andet at flyve over Nakskov klokken 12.17, klokken 12.47 i Næstved og klokken 13.18 i Holbæk. Klokken 12.46 var det over Avnø ved Vordingborg.

- Vi var omkring Avnø, fordi vi har haft aktiviteter der, og det har en historisk betydning for os, så der lavede vi et såkaldt turnpoint, siger Karsten Fledelius Jensen.

VIDEO: Sådan her så det ud, da flyene fløj over Sjælland.

00:31 Luk video

Klokken 14.25 var C-130 flyet nået til Sjællands Odde, hvor det fik selskab af tre F-16 fly. Her var det meningen, at flyet skulle have kastet såkaldte flares for at træne redning til søs. Af tekniske årsager kunne det dog alligevel ikke lade sig gøre.

- Når der er nødstedte, kan vi kaste flares ud, som er nogle lyskugler, der lyser op, og man bedre kan se de nødstedte, siger Karsten Fledelius Jensen.

Ministeren ønsker tillykke

Flyvevåbnet har de seneste 70 år løst opgaver både nationalt og internationalt og hjælper blandt andet til med suverænitetshåndhævelser, redning og overvågning. Og flere opgaver ser ud til at være på vej til det danske Flyvevåben.

- Ud over alle disse opgaver har vi for nyligt også indfaset en ny skibsbaseret helikopter af typen Seahawk og er i gang med at forberede modtagelsen af Danmarks nye kampfly F-35. Det er en meget begivenhedsrig tid for Flyvevåbnet, og det ser ikke ud til at ændre sig, siger Anders Rex, der er chef for Flyverkommandoen i en pressemeddelelse.

Derfor skulle der også lyde et tillykke fra Forsvarsministeren.

- Flyvevåbnet har i 70 år været med til at passe på Danmark og skabe tryghed. Hver dag løser Flyvevåbnet vigtige opgaver ude og hjemme. Vi har et moderne Flyvevåben, som vores allierede roser og meget gerne vil samarbejde med. Det skyldes ikke mindst de dygtige og meget engagerede medarbejdere, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Udover F16 og C-130 fly har også redningshelikoptere og overvågningsfly været på vingerne og træne formationer, lavflyvning, redning og kamp.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App