Flest patienter dør i Region Sjælland

Hver dag dør ti patienter på regionens sygehuse. Dermed er Region Sjælland den region i landet, hvor der procentvis dør flest indlagte patienter

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Klokken er halv elleve om formiddagen. Edel Frøhling, der er patient på Næstved Sygehus, skal have sin medicin. Netop medicinudlevering er et af de steder, hvor der kan ske mange fejl. Derfor har Næstved Sygehus indført forskellige procedurer for at undgå fejl, der i værste fald kan koste liv. Blandt andet må personalet ikke forstyrres, når de gør medicin klar.

Næstved Sygehus er, ligesom regionens andre sygehuse, del af en kedelig statistik. Region Sjælland er nemlig den region i landet med procentvis flest dødsfald på hospitalerne. Faktisk 10% flere end landsgennemsnittet, viser tal fra Dagens Medicin.

[video:flv:080402-dodelighed.flv]
- Det ryster mig en del. Man forventer jo at komme rask hjem igen, når man bliver indlagt på et hospital, siger Edel Frøhling, der har været indlagt på Næstved Sygehus siden december.

Sidste år døde knap 3500 patienter på sygehuse i vores region. I Region Sjælland tager sundhedsfaglig chef, Preben Cramon, tallene meget alvorligt. Men han mener ikke, at de mange dødsfald udelukkende er hospitalernes skyld.

- Vores sygehuse ligger i nogle områder, hvor vi har en meget høj sygelighed. Og det er klart, at hvis man har en befolkning, hvor der er en øget sygelighed, er der også højere risiko for at dø af en given sygdom, siger han til TV2 ØST.

Men en del af dødsfaldene kan undgås, og derfor er regionens hospitaler med i Operation Life. En landsdækkende kampagne der har som målsætning at redde 3000 patienters liv ved for eksempel at gøre mere ud af hygiejne og medicinhåndtering. Målet er, ifølge Preben Cramon, at komme ned under landsgennemsnittet.

[video:flv:080402-dodelighed2.flv]
- Vi skal gøre alt hvad vi kan, for at undgå unødvendige dødsfald.

Indtil videre går det da også fremad. Siden sygehusene kom med i Operation Life-kampagnen, er Region Sjælland gået fra at have 12% til at have 10% flere dødsfald end landsgennemsnittet.