¨

Flere flygtninge til Nordvestsjælland

Foto: TV ØST

Udlændingeservice har sendt flere flygtninge til Nordvestsjælland i de senere år. Holbæk Kommune modtog eksempelvis mange uledsagede mindreårige i 2010 - og det giver udfordringer.

I de senere år har et stærkt stigende antal udlændinge søgt om asyl i Danmark. Det har Holbæk, Odsherred og Kalundborg Kommuner også mærket.

Det skriver Holbæk Amts Venstreblad.

Sidste år modtog de danske kommuner langt flere flygtninge end ventet. Det viser en opgørelse fra Udlændingeservice, der bestemmer, hvor flygtningene skal bo, når de får opholdstilladelse.

På grund af udviklingen i 2010 steg kommunekvoten 47 procent på landsplan fra 1.500 til 2.200 flygtninge. Det er et skøn over, hvor mange, der får opholdstilladelse.

Det endelige antal opholdstilladelser i asylsagerne endte på nogenlunde samme høje niveau, og derfor steg strømmen af flygtninge til Nordvestsjælland også.

Sidste år steg Holbæk Kommunes flygtningekvote til 30. Omkring halvdelen af dem var uledsagede mindreårige, der oftest rejser alene fra Afghanistan og op gennem Europa for at søge asyl i Danmark.

Den flygtningegruppe har Stine Kristensen ansvaret for som socialrådgiver i Holbæk Kommunes ungeteam.

- Vi modtog de første uledsagede unge i marts sidste år. Og nu har jeg en sagsgang på 23. Det er en helt ny gruppe, så alt er nyt, siger hun.

Til sammenligning modtog Kalundborg Kommune ingen uledsagede mindreårige i 2010, mens Odsherred Kommune modtog otte.

Det høje antal kom uventet for blandt andet Holbæk Kommune, hvor den nye flygtningegruppe har givet udfordringer.

- Der er ikke rigtig nogen erfaring og viden at trække på. Og der er meget lovgivning, der ikke passer på den her gruppe, fortæller socialrådgiver Stine Kristensen.

Hun glæder sig dog over, at Holbæk Kommune nu har placeret størstedelen af de unge flygtninge i fem bofællesskaber i kommunen.

Efter flere år med et stigende antal asylansøgere peger Udlændingeservices foreløbige opgørelse for 2011 på, at antallet er faldet i årets første måneder.

Men kommunekvoterne er endnu ikke reguleret efter rekordåret 2010, så foreløbig må de nordvestsjællandske kommuner regne med at modtage et større antal flygtninge igen i 2011.

Planen er eksempelvis, at Kalundborg Kommune skal modtage over dobbelt så mange som i 2010.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App