Flere får kroniske sygdomme – nyt forskningsprojekt vil højne patienternes livskvalitet

Et femårigt projekt skal afdække, hvad der sker i kroppens immunforsvar, når man lever med en eller flere kroniske sygdomme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Region Sjælland lever seks ud af ti borgere over 16 år med en kronisk sygdom som eksempelvis multipel sklerose, diabetes, hjertesygdom og lungesygdommen KOL.

Nu skal et nyt forskningsprojekt afdække, hvordan det påvirker kroppens immunforsvar at leve med en eller flere kroniske sygdomme. 

Det skriver Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse i en pressemeddelelse.

Antallet af folk, der rammes af en kronisk sygdom forventes at stige, blandt andet fordi vi bliver ældre og ældre, hvilket også betyder, at flere udvikler aldersrelaterede kroniske sygdomme.

Patienter med en kronisk sygdom oplever ofte, at deres livskvalitet forringes. Og for samfundet har det også konsekvenser, det betyder nemlig, både færre arbejdsdygtige borgere, stigende sundhedsudgifter samt et forøget pres på landets i forvejen udfordrede sygehuse.

Bliver i stigende grad en del af hverdagen

Niels Reichstein Larsen, der er sygehusdirektør for Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse, oplever, at kronisk sygdom i stigende grad bliver en del af sygehusenes hverdag.

quote Vi ser flere og flere kronisk samt multisyge patienter

Niels Reichstein Larsen, sygehusdirektør, Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse.

- Vi ser flere og flere kronisk samt multisyge patienter (patienter med mere end én kronisk sygdom, red.), hvis sygdomme er komplekse og behandlingskrævende. Ofte med genindlæggelser og flyt mellem afdelinger til følge, hvilket er krævende for både patienterne og vores personale, forklarer han i pressemeddelelsen.

Derfor er han også glad for, at der med det nye forskningsprojekt, bliver sat fokus på kroniske sygdomme.

- Der er politisk bevågenhed omkring kronisk sygdom og multisygdom, men vi mangler her og nu mere forskningsbaseret viden om diagnosticering og behandling af kroniske sygdomme. Derfor har vi valgt at oprette IMAGINE-projektet, som vil gøre os meget klogere på området til gavn for borgerne og samfundet, siger han.

Skal have bedre livskvalitet

Det er professor og overlæge i neurologi, Nasrin Asgari, der kommer til at lede det nye forskningsprojekt, som har fået navnet IMAGINE. Hun forklarer, hvordan forskningsprojektet skal bidrage til at vende den negative udvikling med flere og flere kronisk syge patienter.

- Gennem IMAGINE kommer vi til at forstå de grundlæggende sygdomsmekanismer bedre, så vi forhåbentlig bliver bedre til at diagnosticere og følge udviklingen af kronisk sygdom og multisygdom, fortæller hun i pressemeddelelsen.

Læs også
Hjemmebehandling af kronisk syge i Odsherred vækker opsigt - udbredes til flere lande
Læs også
Hjemmebehandling af kronisk syge i Odsherred vækker opsigt - udbredes til flere lande

Nasrin Asgari regner også med, at undersøgelserne på sigt vil kunne sikre bedre behandling til kronisk syge.

- Vi forventer, at undersøgelse af strukturelle nerveskader og ændringer i immunforsvarets tilstand giver mulighed for tidligt indsættende behandling, og kan lede til nye forebyggende behandlinger. På den måde bevarer patienterne en høj livskvalitet, siger hun.

IMAGINE vil blive gennemført af forskere fra ind- og udland, og 300 kronisk syge og 200 raske borgere vil blive undersøgt.


Nyhedsoverblik