Flere brystkræftramte opereres til tiden i Region Sjælland

I 2021 ventede to ud af tre brystkræftpatienter for længe på at blive opereret i Region Sjælland. Nu ser tendensen ud til at have vendt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sidste år måtte to ud af tre brystkræftpatienter vente for længe på at blive opereret i Region Sjælland.

Men nu ser den kedelige statistik ud til at have vendt. De nyeste tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at 73 procent af brystkræftpatienterne blev opereret til tiden i første kvartal.

- Vi skal være bevidste om, at det er kvinder med brystkræft bag tallene, så det er vigtigt, at pilen peger i den rigtige retning, udtaler Jørgen Nørgaard Jørgensen, formand for Kræftens Bekæmpelses regionsudvalg i Region Sjælland, i en pressemeddelelse.

Læs også
Hver tredje kræftpatient venter for længe på at få behandling i Region Sjælland

De nyeste tal er dog opgjort uden efterregistreringer, og derfor er tallet ikke endeligt. Men tendensen viser alligevel en forbedring.

- 2021 var et rigtigt skidt år hvad angår rettidige operationer for brystkræft. Regionen har stadig udfordringer, der især handler om mangel på sygehuspersonale. Derfor er jeg glad for, at der er politisk bevågenhed i Regionsrådet, og at 8-punkts kræftplanen er ved at blive ført ud i livet. Det viser sig nu i første kvartal for 2022. Vi håber, at de gode tendenser er kommet for at blive, lyder det fra Jørgen Nørgaard Jørgensen i pressemeddelelsen.

Lå langt fra mål

Alle regioner har et fælles mål om, at 90 procent af alle kræftforløb skal overholde forløbstiderne. Men det mål lå Region Sjælland langt fra sidste år.

Læs også
Region Sjælland i top i kedelig brystkræft-statistik

Ser man på de samlede behandlingsforløb inden for alle kræftformer, blev 63 procent af alle forløb i regionen gennemført inden for den lægefagligt begrundede forløbstid. Til sammenligning lå landsgennemsnittet på 76 procent for hele år 2021.

Omvendt klarede Region Sjælland sig bedst på to andre kræftområder - kirurgiskbehandling og strålebehandling af kræft i blæren. Her kom henholdsvis 79 procent og 69 procent af patienterne i behandling til tiden, hvorimod landsgennemsnittet lå på 61 procent og 52 procent.