Flere børn bliver født for tidligt

Det er især de førstegangsfødende,d er føder før tiden, viser en undersøgelse fra Rigshospitalet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mike Jørgensen vejede kun 720 gram, da han blev født 15 uger før tid. Han er nu 12 år og har ADHD og autisme pga. sin tidlige fødsel.

- Han har brug for ro omkring sig og at hans hverdag er struktureret og at han ved, hvad der skal ske hele tiden, siger Mikes mor Tina Jørgensen, Haslev.

Følgerne for børn, der er født for tidligt, er oftest spastiske lammelser, en lavere IQ eller ADHD. De første tegn Tina Jørgensen så på, at Mike havde fået skader af sin tidlige fødsel var til familiesammenkomster.

- Han kapppede over, når der var mange mennesker omkring ham. Hvordan det? Han blev vred, meget ophidset og smed med ting omkring sig, siger Mike mor.

Statistikkerne
I 1997 fødte 958 førstegangs-fødende kvinder før uge 37. Sidste år var tallet steget til 1291. Altså en stigning på 25 procent. Det er især de ekstremt for tidligt fødte børn - dem der bliver født før uge 28 - der trækker statistikken op. Her er der sket en fordobling - fra 37 til 76. 

Lægens bud på hvorfor
Overlæge på Rigshospitalet, Lens Langhoff-Roos, mener det er en skræmmende stigning i betragtning af den store indsats, man gør for at bringe antallet af for tidlige fødsler ned. Ifølge ham er årsagerne ikke kun medicinske.

- De tidlige fødsler kan måske skyldes, at kvinderne bliver ældre, når de bliver gravide og det kan også skyldes, at de er mere stressede. De har mere at tænke på under deres graviditet, fordi de har travlt med karrieren, siger Jens Ringhoff-Ross.

Mikes liv
Indtil Mike var 3 år måtte han ikke komme ud blandt andre børn, fordi han hele tiden blev syg. Han kom i børnehave da han var 5 år, men det kunne han ikke klare.

- Når han blev forstyrret af de andre børn, så blev han tosset. Hvordan det? Med råben og skrigen og han blev meget ked af det, siger Tina Jørgensen.

Han går nu i specialskole, som han er glad for. Det sociale liv er dog svært for ham og han har kun en rigtig ven.

- Han vil lege det samme og det samme og det kan blive meget voldsom i legen og han vil helst bestemme, siger hans mor.

Mike kan ikke overskue nye steder længere end tre timer ad gangen, så det er sjældent, at familien kommer på udflugt eller ferie.

- Det er ikke altid, vi kan tage afsted sammen, for han kan ikke magte os begge to på en gang, så det er enten far der tager ham med eller jeg tager ham med, siger Tina Jørgensen.

Derfor bliver den eneste påske udflugt for Mike Jørgensen, at han skal besøge sin storesøster.


Nyhedsoverblik