Farlig elektronik i biler

Sårbar elektronik i bilen kan koste dig livet. Hverken døre eller vinduer kan åbnes normalt, hvis el-installationerne kommer under vand. Forleden var en kvinde ved at drukne i sin bil.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

El-ruder. Det er nemt og smart - bare ikke hvis din bil kommer ud i dybt vand. Så kan du komme i livsfare.

- Det var meget tæt på at gå galt, fortæller falckredder Carsten Busser Jensen.

Trine Jensen fra Jyderup var i dag ude for at se sin bil blive trukket fri. Carsten Busser Jensen fik reddet hende, da vandet havde nået nakkestøtterne i bilen.

- Jeg kørte op på siden af hende. Så smadrede jeg vinduet og fik trukket hende ud, siger Carsten Busser Jensen.

Trine Jensen kørte langs vandet mod Havnsø kl. 18 fredag aften under stormvejret. Vejen er ofte dækket med lidt vand i stormvejr. Men fredag kom bilen pludselig ud i dybt vand. Hun kunne hverken åbne døre eller vinduer på normal vis, da motorhjelmen var ved at være under vand. De elektroniske systemer var kortsluttet.

- Det kan ske i alle biltyper, hvis vandet kommer højt nok op. Bilerne er selvfølgelig lavet til at kunne tåle vejr og vind, men hvis de elektroniske dele i motorrummet er under vand, så kan de kortslutte, siger Brian Lindekilde Hansen, der er redningsleder hos Falck i Region Sjælland.

Skulle man som bilist komme så uheldigt afsted, at elektronikken svigter, så er der andre muligheder for at komme ud af bilen.

- Jeg vil da råde folk til at købe en nødhammer, så man kan smadre ruden og komme hurtigt ud af bilen, siger Brian Lindekilde Hansen.