Fare for gift i park i Nakskov

Der er sat advarselsskilte op langs parken ved Møllecenteret i Nakskov. Efter en prøve på nabogrundene er kommunen bange for, at der er cyanid i jorden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Advarselsskiltene langs parken er et A-4 papir sat op i plastiklommer med strips, men da Maibritt Madsen kom med sine to børn var skiltene på lågen og på stakittet blæst væk.

- Der var overhovedet ingen skilte, ikke et eneste, siger Maibritt Madsen. 

En pædagog i krisecenteret midt i parken så et skilt hængt på den låge, hun gik ind ad i morges.

- Lige umidlbart bliver man lidt foruroliget, men når man ser, der ikke er gjort mere ud af det end et papir i en plastlomme, så er det nok ikke så alvorligt, siger Heidi Mersebak, børnepædagog i krisecenteret. 

På nabogrunden på Gasvej 3 ved Nakskov Mill Foods er der fundet 12000 mg. cyanid pr. tørstof. Det er 24 gange mere end der MÅ være i jorden. Om det også er i parken skal kommunen nu undersøge.

- Det ved vi ikke noget om, det er derfor vi har valgt at sætte nogle skilte op. Indtil videre har der ikke været mistanke om det, men i og med at vi på den anden side af vejen har en prøve, der viser, der er et højt indhold af cyanid, så har vi valgt ikke at tage nogle chancer, siger Jytte Harpøth, Sektorchef i Teknik- og Miljømyndigheden i Lolland kommune. 

Embedslægen har på skiltet advaret mod at få jord i munden, da det kan være farligt. Men pædagogen har ikke nogen fonemmelse af faren.

- Det her er en arbejdsplads og der er nogle beboere, der bruger stedet og hvis det var alvorligt, går jeg udfra, at vi var blevet advaret yderligere, siger Heidi Mersebak, børnepædagog i krisecenteret.

Cyaniden kommer fra et gasværk som tidligere lå på nabogrunden. Her er giftstoffet blevet brugt til at rense tjære ud af gassen. Det er derfor helt almideligt, at der er meget cyanid i jorden, da man har gravet resterne af cyaniden ned.

Sektorchefen i kommunen mener ikke, at man burde have været opmærksom på, at der kunne være cyanid i parken, når det er kendt, at der er cyranid på gasværksgrunde. Amtet har nemlig tidligere vurderet, at der ikke er nogle problemer, men med de nye oplysninger vil kommumen alligevel tage det op og kigge på det en gang til.

På mandag vurderer amtet, om der skal tages prøver i parkenfor at fastslå cyaniden. Indtil da vil Maibritt Madsen ikke have sine børn her mere.

- Så har jeg da lyst til at tage ungerne med hjem igen, så skal de ikke lege her, når det ikke er i orden, siger Maibrit Madsen. 

Men pædageogen tager det mere roligt.

- Vi tager de forholdsregler, der står om ikke at få jord i munden ellers tager vi det stille og roligt og ser hvad udmeldingen bliver på sigt, siger Heidi Mersebak, børnepædagog på krisecenteret.

Resultaterne af prøverne skulle være færdige om cirka 10 dage.