Får astma af forældrenes rygning

Selvom forældre forsøger at ryge hensynsfuldt, får masser af børn stadig allergi af passiv rygning. Gå nu udenfor, lyder opfordringen fra Astma-Allergi Forbundet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er ikke særlig sjovt. Jeg får ondt i kroppen, i maven og i lungerne.

7 årige Trine Nielsen fra Kalundborg har sin astma-medicin med overalt. Når hun går i skole, til ridning, eller når hun skal med sin far med ud og besøge nogle venner. Hun ved nemlig ikke, hvornår hun næste gang får et astma-anfald.

Da Trine var 2 uger gammel, fik hun konstateret astma. Forældrene røg indenfor i hjemmet, men ifølge Trines far, Michael Nielsen, Kalundborg, troede de ikke, at det betød noget. - Vi røg under emhætten eller ud ad vinduet, og troede derfor at så længe vi var hensynsfulde rygere, gjorde det ikke noget, siger han i dag til TV2 Øst.

Ifølge en undersøgelse, som Astma-Allergi Forbundet har lavet, er Trines forældre langt fra noget særsyn. Ud af 1164 adspurgte familier, hvor mindst en af forældrene ryger, svarer 66 procent, at de ryger indenfor. Men 32 procent mener alligevel ikke, at deres børn er udsat for passiv rygning.

- De tror ikke, at børnene er udsat for en skadelig påvirkning, fordi de ryger ud ad vinduet eller under emhætten, siger udviklingschef Christina Schärfe, Astma-Allergi Forbundet til TV2 Øst og fortsætter:

- Men virkeligheden er en anden. Det viser sig nemlig, at cigaretternes giftstoffer sætter sig i gardiner, på tapetet og på legetøjet. De kan ikke ses, men frigives, når børn og voksne bevæger sig rundt. Og måler man på børnene, kan man se, at de har giftstoffer i sig, som svarer til, at de selv havde røget 3-5 cigaretter - om dagen ! siger Christina Schärfe.

I dag lancerer Astma-Allergi Forbundet derfor en ny kampagne, Røgborg og Cigiraffen, der skal hjælpe børn til at få sagt fra overfor passiv rygning.