Familie til skuddræbt mand efterlyser bedre tilbud til psykisk syge misbrugere

De pårørende til den mand, der i weekenden knivdræbte en mand i Nykøbing Falster og efterfølgende blev skudt af politiet, efterlyser bedre tilbud. 

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Psykisk syge misbrugere får ofte ikke den hjælp, som de har brug for.  

Det er også oplevelsen hos de pårørende til 24-årige Martin Sværke, der i weekenden knivdræbte en tilfældig 72-årig mand, og efterfølgende blev skudt af politiet. 

Her har familien oplevelsen af, at de flere gange er løbet hovedet mod en mur, når de har bedt om hjælp. 

- Den person, der var derude den dag - det var min lillebror. Han var normal, når han ikke tog stoffer. Derfor tror jeg på, at han kunne reddes, siger hans bror Jimmi Sværke. 

Læs også
Jimmis bror skudt af politiet: - Han skulle have haft hjælp
Læs også
Jimmis bror skudt af politiet: - Han skulle have haft hjælp

I sorg 

quote Vi har gjort alt det, som vi synes, at vi kunne gøre. Det kan vi sige med den viden, som vi i dag har om Martin

Jimmi Sværke

Han er stadig hårdt mærket af dødsfaldet, der var kulminationen på flere års kamp for at hjælpe broderen ud af sit misbrug. Broderen Martin har blandt andet været indlagt på et misbrugscenter og flere gange på en psykiatrisk afdeling - en gang med tvang. 

 Han havde dog ikke en decideret diagnose, og ville heller ikke selv erkende sine problemer. 

 - Vi har gjort alt det, som vi synes, at vi kunne gøre. Det kan vi sige med den viden, som vi i dag har om Martin, og alt det, som vi har kunnet få at vide og læse os frem til, siger Jimmi Sværke til TV2 ØST. 

Private optagelser viser den voldsomme hændelse i Nykøbing Falster. Vi viser her et kort, sløret udklip af videoen for at kunne dokumentere episoden. Klippet viser ikke de mest voldsomme dele af hændelsen, og politiet gør opmærksom på, at visse elementer af videoen kan være strafbare at dele.

Kunne have været hjulpet 

Jimmi Sværke understreger, at han ikke er ekspert på området - men mener, at en placering på et bosted eller en form for mentorordning ville have været den rigtige løsning for hans bror. Det vigtigste er dog, at samfundet bliver bedre til at hjælpe personer som ham. 

- Der skal helt sikkert flere resurser til den side af sundhedsvæsenet. Det er jeg klar over nu, siger Jimmi Sværke, der understreger, at hans kritik ikke er rettet mod de lokale myndigheder – men tværtimod går mod lovgivningen på området. 

Læs også
Video viser drab i Nykøbing Falster: Del den ikke, lyder det fra politiet
Læs også
Video viser drab i Nykøbing Falster: Del den ikke, lyder det fra politiet

Samarbejde er nøglen 

Hos landsforeningen SIND møder man ofte mennesker som Martin Sværke. 

Landsformand Knud Kristensen mener, at for mange personer bliver fanget mellem den psykiatriske behandling i regionerne og misbrugsbehandlingen i kommunerne. 

quote Vi hører rigtig ofte om folk med en psykisk lidelse og et problematisk forbrug af euforiserende stoffer, som kommer i klemme i systemerne

Knud Kristensen, landsformand, SIND

 - Vi hører rigtig ofte om folk med en psykisk lidelse og et problematisk forbrug af euforiserende stoffer, som kommer i klemme i systemerne. Så får de hverken behandling for deres misbrug eller psykiske sygdom. Og det duer jo ikke, siger Knud Kristensen til TV2 ØST. 

Han efterlyser samtidig et bedre samarbejde mellem kommunerne og regionerne om at behandle de udsatte.  

Resurser er nøglen 

Den erfarne psykiater Hans Henrik Ockelmann, der er overlæge i retspsykiatri i Region Hovedstaden, mener, at resurser er nøglen til at løsne situationen op. 

quote Der skal flere ressourcer til. Men det er ikke kun penge, der er brug for

Hans Henrik Ockelmann, overlæge i retspsykiatri, Region Hovedstaden

- Der skal flere ressourcer til. Men det er ikke kun penge, der er brug for. Der skal flere sengepladser til, en bedre ambulant psykiatri og det er først og fremmest, at vi får oprustet på uddannelsen af de mennesker, der har med psykisk syge at gøre, siger han. 

 På Christiansborg lytter politikerne til kritikken. 

Claus Oxfeldt
Læs også
Politiformand: Ingen politifolk ønsker at være vidne til et drab
Claus Oxfeldt
Læs også
Politiformand: Ingen politifolk ønsker at være vidne til et drab

 Ifølge Socialdemokratiet, så er der forbedringer på vej – det tager bare tid, før det slår igennem. 

- Vi har allerede sidste år sat 600 millioner kroner af her og nu flere sengepladser, mere personale og flere akutmodtagelser. Og så har vi startet en ordentlig 10-årsplan for psykiatrien. Der er store udfordringer, så vi løser det ikke med et fingerknips, siger retsordfører Jeppe Bruus (S) til TV2 ØST. 


Nyhedsoverblik