Falske anklager om incest

Skilsmisser er nu blevet så hårde, at moderen trækker det ultimative kort mod faderen: hun anmelder ham for incest mod deres barn. Ofte lykkes det på den måde at få afskåret faren fra barnets liv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Henrik Kollerup har to børn med sin tidligere samlever, men i december 2000 bliver deres forhold vendt op og ned med et enkelt brev fra børnenes mor.

Der står, at jeg har slået dem på ryggen og på maven og at jeg har kælet meget sødt med min datter, siger Henrik Kollerup.

Hans søn er på det tidspunkt 6 år og hans datter fire. De bor i Dianalund, mens Henrik er flyttet til København.

- Først og fremmest får man et chok, man tror ikke sine egne øjne, siger Henrik Kollerup.

Den slags beskeder er ikke usædvanlige i samværssager siger en antropolog, som har undersøgt samværssager.

- I de samtaler, jeg har haft med ca. 100 fædre, har der været syv sager, hvor der har været beskyldninger om incest, siger Johnny Carlsen, Antropolog, Københavns Universitet.

Statsforvaltningen stopper al samvær med børnene, mens politiet undersøger sagen, men efter fire måneder får han brev fra politiet om, at der ikke vil rejses tiltale og han kan se sine børn igen.  

En lang række psykologsamtaler og fogedrettens indblanden får konflikten til at falde til ro melllem Henrik og hans tidligere kæreste. Han får en ny kæreste, som også har to børn og de to nye familier kommer godt ud af det med hinanden.

Idylen holder i 4 år indtil marts 2006. Da anmelder Henrik Kollerup tidligere kæreste ham igen for vold og incest - denne gang både mod deres egne børn og hans nye kærestes børn. 

- Jeg bliver rasende og ubeskrivelig ked af det, siger Henrik Kollerup.

Samværet bliver igen suspenderet med det samme. Sønnen er nu 11 år og datteren 9 år. 

Politiet efterforsker igen sagen. Efter fire måneder får han igen besked fra politiet, om at de har stoppet efterforskningen. Men denne gang er der lukket for samvær. Statsforvaltningen mener, at konflikten går for meget ud over børnene. 

- Hvis en konflikt har påvirket et barn, så det er blevet bange for en af forældrene - uanset om det er berettiget eller ej - så er det ikke i barnets tarv at sætte det sammen med en forældre, det er bange for, siger Hroar Kolmos, kontorchef ved Statsforvaltningen i Nykøbing Falster.

Derfor har Henrik ikke set sine børn siden marts 2006, da han var i svømmehal med sin søn og hans datter optrådte med melodi grand prix for ham og hans nye kæreste.

- Det er sidste gang jeg har haft et billede af mine børn og jeg tænker tit på, gad vide hvordan de ser ud i dag, jeg drømmer om dem og jeg er glad for, at vi havde en rigtig positiv oplevelse sidste gang, men det gør ondt at tænke tilbage på siger Henrik Kollerup.

Med den ny forældreansvarslov i hånden vil Henrik Kollerup nu søge om at få taget hele sagen op igen.

Henriks tidligere kæreste bor nu på Falster. Hun ønskede ikke at udtale sig til os.