Falck undskylder for sen ankomst til brand

Falck i Stege var lørdag aften 20 minutter om at komme frem til et brandsted kun to minutter fra Falckstationen. I dag undskylder stationen og iværksætter løsninger så det ikke sker igen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var sammenfald af en række uheldige hændelser. Sådan lyder det idag fra Falck som påtager sig hele skylden for episoden lørdag aften, hvor en brand brød ud kort før klokken 20 på Platanvej i Stege. Branden udviklede kraftig røg og beboerne i 11 rækkehuse måtte evakueres.

Det tog Falck 20 minutter at rykke ud til branden i parcelhuskvarteret, som kun lå 2 minutters kørsel fra Falckstationen i Stege.

Idag har Vordingborg Kommune udsendt pressemeddelelse. I denne undskylder Falck situationen. Du kan læse pressemeddelelsen herunder. Se desuden mere om sagen på TV2 ØSTs klokken 19.30 i aften.

Pressemeddelelsen:

Falck, som udfører brandslukning for Vordingborg Kommune i de tidligere Præstø og Møn kommuner, påtager sig den fulde skyld for at det tog 20 minutter at rykke ud til en brand i et rækkehuskvarter som kun lå 2 minutters kørsel fra Falckstationen i Stege.

Mens Vordingborg kommunale brandvæsen - som blandt andet slukker i den gamle Vordingborg Kommune - kører med deciderede vagthold for de frivillige deltidsbrandmænd, så kører Falck som står for slukningen i Præstø og Stege med et helt andet system. De kalder alle 18 mand når alarmen går og satser så på, at der mindst møder de fem mand op, som de er forpligtet til at rykke ud med indenfor fem minutter sammen med en holdleder. Det gjorde der bare ikke da alarmen gik lørdag aften. Da branden blev slået var holdlederen på stationen, efter 5 minutter mødte en ny endnu ikke funktionsuddannet brandmand op, og efter yderligere ca. 5. min endnu en brandmand. Senere kom der så andre Stegebrandmænd til selve brandstedet.

Da indsatslederen - som altid kommer fra Vordingborg, og som denne aften var beredskabschef Preben Jørgensen - undervejs mod Stege, hørte at der ikke var stillet de folk der skulle i Stege, lod han sin vagtcentral i Vordingborg alarmere deltidsbrandmændene i Præstø og sende dem og deres slukningskøretøjer af sted til Stege.

I en redegørelse til beredskabskommissionen påtager Falck sig den fulde skyld, og redningschef i Falck Danmarks branddivision Henning Schreiber beklager dybt, at Falck i Stege ikke kunne stille med de folk, som de skulle ifølge kontrakten med Vordingborg Kommune. Falck vil nu sammen med beredskabet i Vordingborg finde løsningsmuligheder der fremadrettet skal sikre, at der ikke sker en lignende hændelse, og iværksætte løsningerne omgående.

Beredskabschef Preben Jørgensen siger at det der skete lørdag aften ikke var godt nok af Falck, og ikke må ske igen. Han har stor forståelse for den vrede som beboerne i de berørte rækkehuse føler. "At stå og vente på brandvæsenet i 20 minutter alt mens man ser at ens bolig brænder er en uhyggelig oplevelse. Specielt når man ved at den lokale Falck brandstation kun ligger 2 minutter væk. Så jeg kan sagtens forstå at de berørte er vrede og står uforstående over for hvordan det kan ske" siger Preben Jørgensen.