Færre drab i trafikken

På bare et år er antallet af trafikdræbte her på Sjælland næsten halveret. Tallet er faldet fra 71 i 2008 til 40 i 2009.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Torsdag eftermiddag parkerede en af færdselspolitiets foto-vogne ikke langt fra Vordingborg. Men politiassistent Poul Jensen kan roligt læne sig tilbage i den kontorstol, der står på hans mobile kontor. De sydsjællandske trafikanter bevæger sig nemlig forbavsende pænt ude på asfalten.

Og det rolige tempo på landevejen afspejles i politiets statistik fra 2009.

- Det er en fornøjelse at se, at antallet af dræbte er faldet så dramatisk, som det jo er fra 08 til 09. Tallet var skræmmende højt i 08, lyder det fra Erik Mather, der er souschef i færdselspolitiet på Sydsælland og Lolland-Falster.

Den gode nyhed overrasker ikke trafikanterne på tanken ved Tappernøje.

- Jeg kører altid pænt, siger en stor-grinende Darek Lohse fra Lolland og fortsætter:

- Det er jeg i hvert fald begyndt på.

Vinni Wolgder, der står og tanker, fortæller, at hun altid sætter sin cruise control på den tilladte fartgrænse.

- Når man har børn i bilen, tænker man altså over, hvor hurtigt man kører, siger hun.

Og faktisk er der noget, der tyder på, at bilisterne har lettet foden lidt fra speederen. I hvert fald i de områder hvor Poul Jensen og foto-vognen har indtjent tusindvis af kroner til statskassen. Torsdag morgen holdt de to for eksempel i byzonen på Faxevej i Rønnede.

- Der kørte 239 biler forbi, og kun 7 blev blitzet. Det er ikke så ringe endda, underdriver den erfarne færdselsbetjent.

Men politiet vil gerne gøre indsatsen endnu mere effektiv. Faktisk vil Erik Mather allerhelst have svenske tilstande på de danske motor- og landeveje.

- Hvis man kører i Sverige bag en søndagsbilist, så trækker svenskeren ind til siden og gør plads uden, at der kommer en halv- eller helfarlig overhalingssituation ud af det, fortæller han, før han til sidst løfter en verbal pegefinger rettet mod de sjællandske trafikanter:

- Når nu sneen forsvinder, kære venner, så lad være med at lade jeres stressede hverdag påvirke jeres trafikadfærd.