Færre corona-indlagte i Region Sjælland - vil genoptage visse udskudte operationer

Antallet af indlagte coronapatienter falder. Derfor genoptages nogle operationer nu, trods frygt for ny indlæggelsesbølge lige om hjørnet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter godt en måned i allerhøjeste alarmberedskab gør et stadigt fald i antal corona-indlagte på Region Sjællands hospitaler, at man nu vil genoptage planlagte operationer.

I øjeblikket er 82 patienter indlagt med covid-19 – heraf 13 på intensiv – mod 133 indlagte, da beredskabet den 27. december blev sat op i beredskabets trin 4.

quote Vi skal sikre, at vi holder balancen. Det er ikke mange dage siden, estimaterne viste, at vi skulle forvente en fordobling i antallet af smittede

Leif Panduro Jensen, koncerndirektør, Region Sjælland

Men nu er udviklingen vendt, og det får regionen til at skære ned på antallet af sengepladser reserveret til patienter med covid-19 til 93 medicinske sengepladser og 23 intensivpladser. 

Beredskabet reduceres derfor til trin 3, oplyser Region Sjælland til TV2 ØST. Det betyder, at visse operationer kan genoptages.

- Vi er i gang at planlægge behandling for en del af de patienter, der har fået udskudt deres operationer. Til at begynde med tager vi fat i de patienter, der trænger mest, og som ikke kan vente længere, siger Leif Panduro Jensen, koncerndirektør i Region Sjælland, i en pressemeddelelse.

- Det er patienter, hvis tilstand risikerer at blive forværret, hvis de ikke snart kommer i behandling. Det kan være ambulante aftaler for eksempelvis patienter med kroniske sygdomme eller planlagte operationer af ikke-livstruende, men smertefulde, lidelser i knæ og hofte, forklarer han videre.

De patienter, der nu får genoptaget deres behandlingsforløb, vil få direkte besked fra den behandlende afdeling, oplyser Region Sjælland.

Mutation truer med nye indlæggelser

Dagens udmelding kommer dog med et vist forbehold. For selvom det går den rigtige vej med antallet af smittede, så er nuværende antal indlæggelser fortsat så højt, at det er på niveau med sidste forår, da antallet af indlagte toppede i første bølge af coronapandemien.

- Vi har i Region Sjælland fortsat mange indlagte covid-patienter, og vi er stadig på et højt trin i vores beredskab. Det kræver mange senge og meget personale. Så selvom vi bruger færre ressourcer, er det fortsat en kæmpe stor opgave at pleje og behandle patienterne med covid-19, siger Leif Panduro Jensen.

Derfor er det også kun visse aktiviteter, der nu genoptages.

Samtidig er der stor usikkerhed i beregningerne for, hvordan presset fra coronavarianten B117 vil udvikle sig. Derfor skal Region Sjælland være i stand til at tage mange nye coronapatienter, hvis antallet af indlæggelser stiger, i takt med at B117 bliver den dominerende variant i løbet af februar.

- Vi står i en situation, der er dobbelt. Vi skal være forberedte og forvente flere indlæggelser, og samtidig skal vi ikke udskyde flere patienters operationer end nødvendigt, siger Leif Panduro Jensen og tilføjer:

- Vi skal sikre, at vi holder balancen. Det er ikke mange dage siden, estimaterne viste, at vi skulle forvente en fordobling i antallet af smittede med den engelske variant. Så vi balancerer hensynene, og vi er fortsat forberedt på flere syge patienter med covid-19.

Behandling af akut sygdom eller skade og livstruende sygdomme, som for eksempel kræft- og hjertesygdomme har ikke været berørt af de mange patienter med covid-19.