¨

Færre boliger skifter hænder end sidste år

Mens ejendomsmæglere i det meste af landet har haft færre handler, har de i Region Sjælland haft bedre gang i salget i år end sidste år. Arkivfoto. Foto: TV ØST

Kun på Sjælland uden for hovedstaden skifter flere boliger hænder end sidste år, skriver Danmarks Statistik.

Selv om forholdsvis mange boliger stadig skifter hænder, er mængden af handler faldet siden sidste år. Det viser tal for tredje kvartal fra Danmarks Statistik.

Her kan man læse, at der bliver solgt færre boliger end samme periode sidste år.

Det er særligt et mærkbart fald i salg af ejerlejligheder i hovedstaden samt enfamiliehuse i Region Syddanmark og Midtjylland, som trækker udviklingen.

Mens ejendomsmæglere i det meste af landet har haft færre handler, har de i Region Sjælland, der dækker det vestlige og sydlige Sjælland samt Lolland, Falster og Møn, haft bedre gang i salget i år end sidste år.

Fortsat høje priser

Samtidig noterer Danmarks Statistik små fald i boligpriserne. Tallene er dog hæftet med større usikkerhed end normalt.

Det skyldes, at hvor Danmarks Statistik plejer at have adgang til 90 procent af handlerne, har de i år kun haft adgang til 85 procent.

De høje priser kan lade sig gøre fordi renterne er historisk lave, men i takt med at renterne kryber opad det kommende år, vil medvinden aftage

Christian Overvad, økonom, Arbejdernes Landsbank

Danmarks Statistik sætter også tallene i en kontekst, der viser, at der fortsat er tale om et højt niveau for boligpriserne. Ser man 12 måneder tilbage er boligpriserne alle steder undtagen i Nordjylland også steget.

Vær opmærksom på risiko for prisfald

Ud over usikkerheden er der også en anden grund til at tage boligprisernes fald med et gran salt, mener Anders Christian Overvad, der er økonom ved Arbejdernes Landsbank.

Det skriver han i en skriftlig kommentar.

- De seneste år har et ret klart sæsonmønster vist sig i prisudviklingen på ejerboliger, siger han.

- Priserne stiger i årets første halvdel for derefter at flade ud og falde lidt tilbage i årets første halvdel.

Han mener dog, at et mere roligt københavnsk boligmarked meget vel kan være på vej.

- Prisen på lejligheder er steget hastigt de senere år og priserne, særligt i København, er i dag på et niveau hvor de færreste kan være med, siger han.

- De høje priser kan lade sig gøre fordi renterne er historisk lave, men i takt med at renterne kryber opad det kommende år, vil medvinden aftage.

- Vi forventer ikke egentlige prisfald, men det er en risiko man skal være opmærksom på som køber.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App