Facebook kan give spam på mobilen

Et nyt påhit i det elektroniske slyngelunivers vinder frem: Spam på mobilen. På Facebook kan spambagmænd finde tusindvis af telefonnumre og sende sms-reklamer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Seertjek:

/* */

Tusinder og atter tusinder af danskere omfavner internetfænomenet Facebook, hvor profilerne bugner af e-mail-adresser og telefonnumre. Det glæder måske venner og bekendte, men også it-slyngler med dunkle hensigter.

- Det hersker en blind tillid til, at sikkerhedsmekanismerne på Facebook virker. Det bekymrer mig dybt. Det er altså ikke kun vennerne, der kan se e-mail-adresser og telefonnumre på nettet, siger Ingrid Colding-Jørgensen, formand for Rådet for IT- og persondatasikkerhed.

Spamproblemet eksploderer
Ufornuftige brugere risikerer spam, de uopfordrede elektroniske reklamer, der fylder inboxen på rekordtid. Men de kan også komme væltende som sms-beskeder.

- Jeg kan forestille mig, at Facebook får spamproblemet til at eksplodere fuldstændigt, siger Ingrid Colding-Jørgensen.

Spambagmænd sender søgerobotter rundt på nettet for at opsnappe e-mail-adresser og mobiltelefonnumre. Her åbner Facebook-profilerne bagdøren til et sandt slaraffenland, fortæller hun.  Spamplagen vækker også bekymring i Forbrugerstyrelsen:

- Det er et udbredt problem, som vi ser på med stor alvor, siger jurist Kia Gad fra styrelsen.

Ulovlige reklamer
Forbrugerombudsmanden har oprettet en "spampostkasse" på sin hjemmeside, hvor danskerne kan klage over spam på mail og mobiltelefon. Den modtager i øjeblikket mere end 500 klager. Om dagen.

Det er ulovligt at rundsende reklamer over mail eller sms, medmindre modtageren giver sin tilladelse. Ellers koster det tusinder af kroner i bøde.

/ ritzau /


Nyhedsoverblik