Få overblikket: Regionen vedtog spareplanen - hvad skal der nu ske med busruterne?

Det er nu op til kommunerne at beslutte, om de er klar til at overtage driften af de busruter, som Region Sjælland skal spare på.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Politikerne i Region Sjælland vedtog mandag den omdiskuterede spareplan på kollektiv trafik i regionen.

Beslutningen betyder, at otte busruter enten skal nedlægges, afkortes eller have færre afgange fra næste sommer.

I alt skal der spares 16,7 millioner kroner på den offentlige transport i regionen. Og det er ikke gået ubemærket hen.

quote Nu vil man også køre aben videre til kommunerne med busserne, og det agter vi ikke at deltage i.

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester Guldborgsund Kommune

Siden det blev meldt ud, at regionen var nødsaget til at svinge sparekniven på flere busruter, har det fået borgere, borgmestre, rektorer og institutioner på barrikaderne.

Op til kommunerne at overtage driften

Regionsrådet er ansvarlig for driften af busserne indtil sommeren 2019. Derefter vil buslinjerne blive ramt af sparekniven.

Region Sjælland har i den forbindelse tilbudt kommunerne en hjælpende hånd, hvis de ønsker at overtage driften.

Det fortalte formanden for Trafik-, Infrastruktur- og Miljøudvalget i Region Sjælland, Peter Jacobsen (DF), til TV ØST mandag.

- Hvis ruterne skal fortsætte, så er det op til kommunerne at beslutte, om de vil videreføre dem. I regionsrådet har vi egentlig sluppet dem i dag og sagt, at det er dem, vi agter at lukke, sagde han.

- Omvendt har vi også sagt til kommunerne, at hvis de ønsker at køre trafikken videre i 2020, så vil vi gerne betale driften i hele 2019.

Hvad vil kommunerne gøre?

Nu er spørgsmålet så, om de berørte kommuner har i sinde at overtage busruterne. TV ØST har foretaget en rundspørge med borgmestrene i de involverede kommuner.

Find din busrute i boksene nedenfor:

Bus 555/666: Odsherred - Høje Taastrup.

Busrute 490: Ruds Vedby - Svinninge.

Busrute 740 Nykøbing F. - Gedser Færgehavn.

Busrute 760: Vordingborg - Sakskøbing

Busrute 460: Korsør - Skælskør - Stigsnæs Havn.

Busrute 630R: Næstved - Faxe Syd - Faxe Ladeplads.

Natbus 99N: Karise - Køge

Busrute 780: Nakskov - Tårs Færgehavn

Har haft en bunden opgave

I går meddelte Peter Jacobsen (DF), formand for Udvalget for Trafik, Klima og Miljø, at Region Sjælland ville være villige til at varetage busdriften i hele 2019, hvis de berørte kommuner havde interesse i at overtage driften.

Det er jo ganske dyrt at drive bus, og kommunerne er også pressede. Er det her ikke bare en måde at skubbe regningen over på kommunerne på?

 
 
Foto: Lasse Skovgaard - TV ØST

- Jo, det kan man godt sige. Men vi har haft en bunden opgave i forhold til at finde de her millioner kroner på vores budget, for dem mangler vi på indtægtssiden fra 1. januar. Det, vi har sagt til kommunerne, er, at hvis vi i fællesskab kan finde en løsning til gavn for borgerne, så er vi indstillet på det, sagde Peter Jacobsen til TV ØST mandag.

- Vi er ikke gået målrettet efter, at kommunerne skulle afholde nogen udgifter. Det er mere et spørgsmål om, hvorvidt vi fællesskab kan skabe nogle gode løsninger.