¨

Få overblikket: Region Sjælland svinger sparekniven over den offentlige transport

Arkivfoto. Foto: TV ØST

Der skal spares knap 23 millioner kroner på kollektiv trafik i regionen, og nu er politikerne kommet frem til hvilke busruter, der skal spares på.

Der har været mange nyheder om buslinjer, kollektiv trafik og spareplaner de seneste uger.

Her er en gennemgang af, hvad der er ført til de besparelser på kollektiv trafik, som Region Sjælland har fundet frem til i dag.

Tidligere på året besluttede regionsrådet, at der skulle spares på kollektiv trafik i regionen. Det valgte man at gøre, fordi en ny, statslig reform betyder, at landets regioner ikke længere vil modtage midler til regional udvikling. Midler, der blandt andet skulle gå til kollektiv trafik.

På grund af de nye sparekrav fik administrationen i Region Sjælland til opgave at udpege, hvor man kunne spare. Det udmøntede sig i en række spareforslag, som i første omgang omfattede 15 buslinjer samt Tølløse-banen. 

Fjernede flere ruter fra sparekataloget

Da de første spareplaner blev offentliggjort vakte det stor utilfreds blandt borgere, borgmestre og institutioner, som alle var bekymrede for at miste deres lokale buslinje eller togbane. 

Efterfølgende har Region Sjælland kigget på spareforslagene, og i sidste uge valgte man så at fjerne fem buslinjer fra sparelisten. 

Disse buslinjer blev fjernet fra spareplanen i sidste uge 

470R Slagelse – Skælskør
720R Maribo – Rødby Færgehavn
660R Vordingborg – Stege
736 Stubbekøbing – Nr. Alslev
570 Næstved - Sorø
Se mere

De fjernede buslinjer fik mange borgere til at ånde lettede op. Især gymnasieelever var bekymrede for de første spareforslag, hvilket regionspolitikerne valgte at imødekomme. Det blev nemlig aftalt i udvalget, at buslinjerne ikke måtte ødelægge tilgængeligheden til uddannelsesinstitutioner og  sygehuse.

I dag mødtes politikerne i Udvalget for Trafik, Infrastruktur og Miljø igen for at udpege de ruter, som man enten vil nedlægge eller afkorte.

Listen, der er blevet indstillet til regionsrådet og som med stor sandsynlighed bliver vedtaget, ser sådan ud:

DISSE RUTER ER OMFATTET AF BESPARELSERNE

Busrute 120 Høje Tåstrup - Karlslunde – Køge. Betjeningen ophører mellem Karlslunde og Køge. 
 
Busrute 490 Ruds Vedby – Svinninge. Betjeningen reduceres, ingen betjening aften og weekend. 

Busruterne 555/666 Odsherred – Høje Taastrup. Busruterne nedlægges.

Busrute 740 Nykøbing F. – Gedser Færgehavn. Betjeningen reduceres til timesdrift i dagtimer og 2 timesdrift aften og weekend. 

Busrute 760 Vordingborg – Sakskøbing. Betjeningen reduceres til 1 morgentur og 2 eftermiddagsture. 

Busrute 780 (Maribo) - Nakskov – Tårs Færgehavn. Region Sjællands andel (Nakskov - Tårs Færgehavn) af busbetjeningen ophører. 

Busrute 630R Næstved – Faxe Syd - Faxe Ladeplads. Busruten afkortes til Faxe Syd. 

Natbetjening. Natbetjening ophører. fem natbusruter nedlægges. 

Busrute 460 Korsør – Skælskør - (Stigsnæs Havn). Region Sjællands andel (Korsør - Skælskør) af busbetjeningen ophører. 

Den 5. november bliver spareplanen for den kollektive trafik præsenteret for regionsrådet i Region Sjælland. Her skal regionsrådet godkende spareplanen. Derfor er det først endegyldigt, hvilke busruter der nedlægges i begyndelsen af november.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App