Få fejrer grundlovsdag

De fleste har fri på grundlovsdagen, så de kan fejre den på behørig vis. Men mange bruger dagen som en ganske almindelig fridag. Også i en by, hvor et bysbarn var med til at skrive grundloven.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I vores naboland Norge bliver nationaldagen fejret med musik, folk i gaderne og fremvisning af nationaldragter. Men herhjemme går det mere stille af sig, når Grundloven skal hyldes.

- Jeg fejrer ikke grundlovsdagen. Det er jo bare en dag som alle andre, fortæller Jesper Lind fra Stokkemarke.

Han brugte ellers noget af dagen i Nykøbing Falster. Og det var netop biskoppen fra Nykøbing Falster, Ditlev Gothard Monrad, der skrev det første udkast til grundloven. Men i dag var byens gader tomme og butikkerne hermetisk lukket til.

- Vi har ikke selv været med dengang, så derfor har vi ikke samme engagement i dag, forklarer kultur- og naturvejleder ved Guldborgsund Museum, Anne Elmer.

I biskoppens have i Nykøbing Falster blev dagen dog fejret med taler og dans for de omkring 50 fremmødte.

Men også her kom den tilbagelænede holdning til nationaldagen til udtryk. Folkedanserne havde nemlig efterladt de traditionelle nationaldragter derhjemme til fordel for T-shirts og cowboybukser.

- Vi synes ikke, det var så godt, hvis det blev regn, forklarer Bent Nevers, der er formand for Folkedanserforeningen i Nykøbing Falster og omegn.

Men han indrømmer dog, at dragten burde været hevet frem på denne grundlovsdag.