Exit poll: VKO kan bevare flertal

Enhedslisten ryger ud, og de radikale taber stort. Dermed kan højrefløjen klare sig uden Ny Alliances mandater, viser Zaperas første exit poll for Metroxpress.dk

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Venstre, de konservative og Dansk Folkeparti får 89 mandater, mens Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og de radikale kun kan skrabe 79 mandater sammen.

Dermed kan Fogh, Bendtsen og Kjærsgaard klare sig uden de syv mandater fra Ny Alliance, der ellers gennem hele valgkampen har set ud til at skulle blive tungen på vægtskålen.

Det viser den første exit poll foretaget af Zapera for Metroxpress.dk. Dog kan Anders Fogh Rasmussen blive afhængig af et færøsk mandat for at mønstre 90 mandater.

De radikale ser ud til at blive valgets store taber og står til at miste 8 ud af 17 mandater. De har især tabt vælgere til SF og i nogen grad også til Ny Alliance, skriver Metroxpress.dk.

Enhedslisten ser på nuværende tidspunkt ikke ud til at komme i Folketinget, men det kan ændre sig i løbet af dagen. Derimod må det betragtes som en kendsgerning, at Kristendemokraterne ikke klarer spærregrænsen på 2%. SF står i Zaperas exit poll til en fordobling af mandattallet fra 2005. Partiet går fra 6,0% ved sidste valg tilnu 12,4%.

Dansk Folkeparti står til at tabe 2 mandater i forhold til valget i 2005. Dermed må SF og DF med hver 22 mandater dele tredjepladsen i kampen om at blive Folketingets tredjestørste parti.

Fakta: Zaperas exit poll fra valgdagen kl. 14 giver følgende mandatfordeling:

Socialdemokraterne 48, De Radikale 9, De Konservative 21, SF 22, Kristendemokraterne 0, Dansk Folkeparti 22, Venstre 46, Ny Alliance 7, Enhedslisten 0. I alt 175 mandater.

Zaperas exit poll er baseret på interview med 1.259 repræsentativt udvalgte vælgere fra Zaperas Danmarkspanel.