Et halvt års ventetid i Region Sjælland: Partier vil sikre hurtigere hjælp til barnløse

Ufrivilligt barnløse skal have flere forsøg og hurtigere adgang til fertilitetsbehandling ifølge oppositionen.

Både Venstre og Konservative ønsker at gøre adgangen til fertilitetsbehandling bedre for barnløse.

Begge partier foreslår tre greb til at gøre det.

Barnløse skal have ret til seks forsøg i stedet for tre for at få et barn. Det skal øge chancerne, for at der kommer et barn ud af indsatsen, fra 64 procent til 83 procent.

quote Der vil være rigtig mange mennesker, som ikke bare lige kan finde 50.000 kroner til at starte forløbet op.

Mette Abildgaard, politisk ordfører, konservative

Derudover vil de to partier nedbringe ventetiden på at få behandling ved at lade fertilitetsbehandling omfatte af behandlingsgarantien.

Det betyder, at hvis ikke det offentlige kan tilbyde en behandling inden for 30 dage, skal parret tilbydes en behandling i privat regi. I Region Sjælland er ventetiden på at begynde undersøgelser lige nu på et halvt år.

Fertilitetsbehandling til to børn i stedet for ét

Det tredje element går ud på at tilbyde fertilitetsbehandling til ikke bare et barn, men to børn.

- En af de allerstørste gaver man kan få her i livet er at få børn. Vi ser gerne i Venstre, at flere, som ønsker det, får mulighed for at få børn, siger Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen.

- Vi kan se, at danskerne får færre børn, og at danskerne får børn senere. Det giver mange udfordringer med at få børn på naturlig vis uden hjælp. Den hjælp synes vi, at flere skal have.

Før behandlingen kan gå i gang, skal man vente på tid til en undersøgelse. I Region Sjælland er ventetiden længst med i alt 26 uger:

SygehusVentetid til undersøgelse
Sygehus Sønderjylland (Aabenraa)10 uger
Aalborg Universitetshospital10 uger
Regionshospitalet Horsens12 uger
Hospitalsenhed Midt (Skive)18 uger
Hospitalerne i Nordsjælland (Hillerød)20 uger
Region Sjællands Sygehusvæsen (Køge)26 uger

Jakob Ellemann-Jensen henviser til, at Venstre i sit finanslovsudspil afsatte 125 millioner kroner, der skal finansiere, hvad han og partiet håber blive flere fertilitetsbehandlinger i Danmark.

De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, siger til TV2, at de nuværende vilkår skaber en ulighed i muligheden for at stifte familie.

Hun har selv søgt fertilitetsbehandling i det private, da ventetiden i det offentlige blev for lang. Det kostede 50.000 kroner, har hun fortalt.

- Jeg tror ikke, man ser meget større ulighed end på lige præcis dét her punkt, siger hun til TV2.

- Min mand og jeg havde økonomien til det, men der vil være rigtig mange mennesker, som ikke bare lige kan finde 50.000 kroner til at starte forløbet op.

Sidste år fortalte TV2 ØST om Ronni Lykkehus og Karina Johansen, som blev stillet et års ventetid i udsigt. Derfor tog de helt til Odense for at kunne  begynde fertilitetsbehandlingen: