EPO kan erstatte blod ved operationer

EPO og jern har erstattet blod under en operation på Slagelse Sygehus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er lykkes at erstatte blod med EPO og jern ved en operation på Slagelse Sygehus, fortæller DR Sjælland. 

Der skal findes alternativer til blod, siger Sundhedsstyrelsen. Danmark er det land i Verden, der har det højeste forbrug pr. indbygger af blod. De danske læger bruger årligt 450.000 poser blod, og det er alt for meget, siger Sundhedsstyrelsen, der efter 10 år kommer med nye retningslinier til lægerne.

De nye alternativer med f.eks. EPO og jern har 86-årige Verner Christensen fra Holbæk prøvet, da han blev opereret på Slagelse Sygehus:

- Det gik godt, lyder det fra Verner Christensen, der ligesom sin svigersøn Lars Sørensen er Jehovas Vidne, og derfor ikke - ifølge deres tro - må modtage blod.

Lars Sørensen, der i mange år har arbejdet indenfor sundheds-systemet, mener, at det ikke udelukkende bør handle om religiøse motiver, når man skal finde alternativer til blodtransfusion:

- Det er min overbevisning, at Sundhedsstyrelsen nu er klar over, at det er helt galt, at vi bruger så meget blod i Danmark. Internationalt bruges der jo ikke nær så meget blod. Jeg tror, at de nye retningslinier vil indeholde en stor reduktion af blodforbruget, siger Lars Sørensen.

I Sundhedsstyrelsen er man opmærksom på problemet.

- I de nye retningslinier vil vi bede om mere faglige begrundelser, hvis lægerne vælger at give blod, og der vil også blive gjort opmærksom på blodbesparende operationer og alternative løsninger, siger fortæller afdelingslæge, Hanne Rasmussen fra Sundhedsstyrelsen.

De nye retningslinier forventes at ligge klar ved årsskiftet og vil erstatte retningslinier om blodtransfusion fra 1998.